2018-05-25 55 瀏覽
由於之前系ig見到好多cotton candy既打卡照,一直都好想試。今日就黎到呢間甜品勝地一看廬山真面目。呢間分店位置於西環,感覺特別寧靜舒適。一入到去見到好大個卡通人物(啡色既兔仔,雖然唔知佢個名)但十分搶眼。然後服務員帶我地區座位既時候,見到樓頂有幾盞雲朵燈吊住,十分夢幻。櫻花樹下由於下午茶緣故,所以只點甜品。今次當然要點呢家餐廳既招牌棉花糖甜品,櫻花樹下。一直好期待棉花糖加入甜品後味道會點,今次終於試下啦。中記得佢一令上檯既時候,我系完全無眨眼,因為真係好令好特別,相機已經幫佢影左二十張相有多。先講外型,櫻花樹下其實系巧克力心太軟,櫻花樹就係將粉紅色棉花糖擺上面層,入面則蘊含住一細杯既vanila雪糕,有著不同生果裝飾,好似藍莓,strawberry。心太軟方面雖然有流心效果但係味道一般,無偏苦或甜,所以無太大特別。不過焦點系容易就放落棉花糖到既。不過呢個甜品絕對打卡必備,充滿粉紅泡泡既氛圍。溫馨小提示,棉花糖要盡快食用啊,唔好掛住只係拍照如果唔係就會好快溶曬。食法又或者可以將棉花糖溶入雪糕一齊食,一淡雪糕加一淡心太軟,刺激味蕾。十分建議給女生,呢家餐廳可以打卡又可以食好多甜品
櫻花樹下
溫馨小提示,棉花糖要盡快食用啊,唔好掛住只係拍照如果唔係就會好快溶曬。食法又或者可以將棉花糖溶入雪糕一齊食,一淡雪糕加一淡心太軟,刺激味蕾。十分建議給女生,呢家餐廳可以打卡又可以食好多甜品,都係一個週末好去處黎。