2022-12-06
Tiffany Blue Box cafe 二訪💎第一次去食原來已經係3年前嘅事😳仲記得上次食超難book,平日都full booking😓印象中佢嘅食物質素都唔錯,事隔三年再食下🤣今次去食已經冇咩人,都容易book 到,可能係熱潮減退啦😅但係食物質素依然唔差👍🏻/Tiffany Afternoon Tea for two $688/食tea 靈魂梗係scone🤣佢黎個scone 好特別,係香蒜鹽之花鬆餅,蒜味濃郁,平時都好少食鹹嘅scone但係加埋番茄果醬又幾好食👍🏻其實佢嘅蜜糖珍珠真係好特別,但係加埋鹹scone 黎食又好似怪怪地🥲 另外仲有法式杏仁蛋糕,口感鬆軟,入面仲有d moisture 唔會好乾👌🏻佢嘅鹹點同甜點比例其實唔錯,鹹點方面今次嘅食材都幾高級,有松葉蟹盒子、魚子醬龍蝦撻、鵝肝慕絲酥皮、士多啤梨凍湯👍🏻 除左士多啤梨凍湯之外其他都好好食😍 事關個凍湯一般,變左覺得今次嘅鹹點有d 唔夠🙈甜點都相當精緻,當然唔少得佢嘅signature mini blue box,外型係tiffany嘅藍盒子💎 入面有70% 黑朱古力mousse同埋raspberry jam,所以味道
甜點都相當精緻,當然唔少得佢嘅signature mini blue box,外型係tiffany嘅藍盒子💎 入面有70% 黑朱古力mousse同埋raspberry jam,所以味道唔會太甜,榛子脆脆令口感更加更富!另外仲有焦糖白芝麻撻、芒果椰子dacquoise、水蜜桃puff、鳥巢朱古力,鳥巢朱古力真係好硬🙈除左黎個朱古力同埋士多啤梨凍湯其他野都食曬🥰
整體黎講,今次食好似已經覺得冇咩驚喜,去到黎個價錢嘅話好似有更好嘅選擇🤔