2016-11-16 1014 瀏覽
平時食泰菜一定諗起九龍城, 但位置比較難去唔方便.有一日經過CWB見到呢間舖外型吸引, 想不到會係食泰菜,終於搵左機會同老公去試下.一入去,發現椅子都比較特別, 好似沙包咁既形狀. 不過比較細, 肥少少既人話都會唔舒服. 不過唔緊要.佢地都有梳化既坐位既店內放滿有關拳擊既用品,  腰帶, 背心等等. 完全覺得自己去了拳館一樣.連枱面都有Q版拳王,睇得出佢地好用心去裝修.我地叫了去泰國餐廳必食既柚子沙津 ($138)蝦大約有6-7隻, 柚子非常大粒, 而且很甜,夠凍,  仲有不少櫻花蝦伴碟.醬汁比較辣, 每吃一口都需要飲水. 相反酸味剛好.但我老公話唔算好辣....(幾時食得咁辣架?) 喜歡辣既朋友一定鍾意食, 我就希望佢可以減少少辣.泰式燒雞半隻 ($138)份量不少, 燒得剛剛好, 就算不點泰式酸汁都已經好夠味.豬頸肉湯金邊粉 ($68)我地叫左雞湯, 金邊粉份量好多, 豬頸肉好有驚喜. 同平時吃的有些不同, 豬頸肉比較爽口, 每一節的肉好分明.  從來無食過咁既口感, 我估佢地有特別處理過, 食過後真係愛上了, 而蘿蔔都好清甜.  如果想食港島區食泰菜, 不防考慮這間充滿特別既餐廳
平時食泰菜一定諗起九龍城, 但位置比較難去唔方便.

有一日經過CWB見到呢間舖外型吸引, 想不到會係食泰菜,

終於搵左機會同老公去試下.

連枱面都有Q版拳王,睇得出佢地好用心去裝修.
我地叫了去泰國餐廳必食既柚子沙津 ($138)
醬汁比較辣, 每吃一口都需要飲水. 相反酸味剛好.

但我老公話唔算好辣....(幾時食得咁辣架?)

喜歡辣既朋友一定鍾意食, 我就希望佢可以減少少辣.

泰式燒雞半隻 ($138)
份量不少, 燒得剛剛好, 就算不點泰式酸汁都已經好夠味.
豬頸肉湯金邊粉 ($68)

而蘿蔔都好清甜.

如果想食港島區食泰菜, 不防考慮這間充滿特別既餐廳!

2016-11-05
  • 柚子沙津