2022-06-07
米芝連一星Korean fine dining 人均消費:$1600總結:值得一試———————————————————————————Hansik Goo打破我對韓國料理嘅刻板印象,每一道菜都令我地有驚喜嘅感覺.首先入到餐廳,同事們親切熱情嘅招待令我地好快進入放鬆嘅狀態,準備好迎接呢一餐令人回味嘅晚餐. 餐廳環境舒適,燈光柔和(柔和到有催眠作用),整體感覺就好似同朋友喺屋企chill咁.餐廳同事好詳細咁同我地講解menu上嘅菜式,好喜歡佢地energetic嘅vibe,好吸引到我地聽佢地嘅講解. 佢地會好仔細講解每道菜嘅做法、特式同埋解議食法,一整晚除左享受美食之外,亦學習到唔少關於韓國菜嘅文化.好快迎來頭盤 - Clam Juk - 充滿蜆味嘅粥,底下有蒸蛋,面頭伴似魷魚、魚子醬同埋好似海苔咁嘅伴菜,非常鮮美,好似成個海喺個口入面咁.然後係兩款唔同做法嘅蠔,呢道菜相對簡單,蠔肉好鮮甜.下一道菜係一道開胃菜 - Naengchae - 生魚片拌以釜山蕃茄、梨片同埋蘆筍. 魚皮用熱水滾燙過,口感爽脆加上魚肉嘅鮮味同埋蔬菜嘅清新,梅子醋汁稍為酸左啲,如果清番少少就完美.開完胃之後就係一
米芝連一星Korean fine dining
人均消費:$1600
總結:值得一試
———————————————————————————
然後係兩款唔同做法嘅蠔,呢道菜相對簡單,蠔肉好鮮甜.
開完胃之後就係一系列令你勁快飽到癲嘅菜式 - 韓牛餃子雪濃湯 - 用牛骨煲左18個鐘嘅雪濃湯非常濃郁,充滿骨膠原嘅口感. 餃子內餡包住韓牛同馬蹄粒,比較清淡,呢道菜嘅主角似乎係個湯. 後面細細碟嘅係age左兩年嘅泡菜,同平時醃開三至六個月嘅泡菜係完全兩回事,一入口有陣甘香味,咬咬下辣味就會滲出黎,好好味🥹
Fish Mandu - 用深海鱸魚代替餃子皮,包住豆腐同肉,面頭有啲肉鬆喺度,呢道菜嘅肉鬆同汁就有啲太濃味,蓋過左個魚味.
今晚最令我地心心眼嘅就係 - Samgye Risotto 2.0 - 一個將韓國人蔘雞湯拆解再重組嘅菜式. 左邊嘅南非鮑魚好香牛油味,勁嫩!(我想講我都食唔少鮑魚但呢舊真係嫩到會滑落你個喉嚨度,但係又唔係冧patpat咁)右邊係炸過嘅雞卷包住牛肝菌,外皮仲係脆嘅,然後個汁有淡淡嘅人蔘味. 中間嘅糯米飯吸收哂雞同人蔘嘅味,一路咬啲人蔘味一路滲出黎. 好正!
我地加個tasting menu以外嘅add on - KFC - 人稱全港最好食嘅炸雞. 佢係一個好好食嘅炸雞,因為個粉夠薄脆,雞夠嫩滑同多汁,最鍾意佢個柚子汁,酸酸甜甜好好味. 但係唔係全港最好食就唔知喇. 😆
已經飽緊嘅時候見到飯😂 - BBQ pork with YUKHWEH bibimbap - 第一次食生牛肉拌飯,好喜歡!牛肉好嫩,加上拌住嘅菜同埋應該係紫蘇葉同埋麻油,飽住都可以食哂. 黑毛豬肋骨充滿煙燻味,嫩滑到唔似豬肉,好好味🥹相比起黎,豬頸肉就有啲普通. 想講下側邊嘅小碟,有一碟係叫做蒜葉,好鬼好食,好食到追加多一碟.
食甜品之前有個梅子雪葩伴烏龍啫喱清下個口.
甜品(唔記得影相🥹)我地試哂兩款 - Deodeok - 沙蔘雪糕伴桔梗醬,好多人對呢個評價麻麻,我自己就幾鍾意,有少少蔘味同埋酸酸地,有消膩作用.
Jang Trio - 大醬焦糖燉蛋上面有威士忌foam同埋脆脆,仲加左少少辣椒粉,咸咸甜甜咁食極都唔夠喉.😝
另外仲送埋芝麻茶餅同埋藥果,芝麻味濃到好似食緊咸蛋王咁,藥果其實係蜜糖做嘅小食. 食完咁多道新式韓國菜之後用番傳統嘅韓國小點作結,非常有心思嘅安排.
值得一讚嘅係食甜品嘅時候,同事們會奉上熱茶,成件事好舒服. 在場嘅所有同事都非常友善,會幫我地影相同埋送左張即影即有比我地. 我地要去洗手間佢地都會好親切咁帶我地去. 服務非常優秀.
以往對韓國菜嘅印象都好有限,朋友黎之前都唔理解點解韓國菜會攞到米芝連一星. 但經過呢次嘅用餐體驗,我地覺得Hansik Goo 每一方面都好優秀,甚至比一啲三星餐廳更值得去. 而且餐廳環境唔會令你有唔自在嘅感覺,如果你係一個鍾意新奇經歷嘅人,Hansik Goo 會係一個好嘅選擇.
Hansik Goo (中環)
中環威靈頓街198號The Wellington 1樓