2019-12-13 68 瀏覽
自從天氣轉涼之後,我出街打邊爐嘅次數都密左好多,今次同文員G去左銅記打邊爐。呢間鋪個名叫尚鮮,其實我去過另一間尚鮮,個間就係食日式烤肉放題嘅,而今次呢間就係打邊爐嘅,唔知會唔會都一樣咁高質呢。坐低之後,我地叫左個雙拼湯底,分別係三高野菌茶鍋同埋血池麻辣,一個就好養生,另一個就好刺激。血池麻辣呢個湯底真係好岩食辣之人,個名真唔係浪得虛名,初頭望落個湯底又唔似咁辣,因為以往見親啲麻辣湯底會有好紅嘅辣油係表面。第一次擺食物落去煮黎食都未覺辣,但係滾多幾滾,就開始黎料啦,愈食愈辣,超級過癮。而野菌茶鍋就會清一啲,同個麻辣湯底做返個平衡。食物方面,我地叫左碟手切牛邊位,文員G聽到牛邊位以為我叫左牛鞭去進補,笑左。話說呢個牛邊位其實都幾好食,牛味好出,而且都幾厚身。跟住有碟四圍餃尚盛,一碟有四款餃子,每款兩隻,個人特別鍾意蟹皇餃,每款餃子用嘅食材都好新鮮,包得好足料。之後就叫左個二人海鮮尚盛,呢個好嘅地方就係可以一次過試唔同種類嘅海鮮,例如蟶子、廣島蠔等等。整體上,呢間店令我覺得有驚喜相信就係個麻辣湯底,深藏不露,食辣之人一定要試。