2018-09-02 98 瀏覽
好多朋友試過呢間都讚, 方便之處好多地方都有分店終於的起心肝同男友黎佐敦呢間試下係咩料先而家香港開咗唔少呢D養生火鍋店, 以補藥做湯底, 不過之前去過一間, 太勁味精, 食咗幾啖成個人都好唔舒服, 希望呢間唔係咁啦!呢度嘅裝潢一D都唔求其, 用咗好多"穿窿"屏風隔住, 感覺唔會同隔離檯太親密而坐嘅空間都夠寬敞, 只是椅子是無靠背 環境衛生各樣都很好醬油是自助形式的我覺得香醋麻油是必試的, 好香!酸酸的有開胃同消滯作用點餐Menu有一張, 為免中伏, 緊係叫鴛鴦湯底啦其實....我同男友各有各口味啫, 不過一場黎到, 緊係要試多個湯底啦有好幾個補藥湯底都好想試, 有選擇困難症嘅我, 決定交比OPENRICE嘅網友一邊選擇了"寧神養心鍋", 一邊"酸菜白肉鍋"每個湯底都包含材料架, 所以百幾蚊, 唔係貴囉寧神養心鍋入面有好大個魚頭, 一打開個蓋, 就聞到好多藥材嘅味道平日飲慣媽媽煲嘅當歸湯, 所以我唔抗拒, 不過男友就麻麻鍋入面仲有川芎, 白芷, 天麻, 當歸等藥材仲有豬肉同烏雞煲足4小時其實單食呢D肉, 我諗都飽飽地未開始落其他餸料前, 緊係先飲啖湯啦呢度D湯真係真材實料, 食到尾都唔覺
好多朋友試過呢間都讚, 方便之處好多地方都有分店
終於的起心肝同男友黎佐敦呢間試下係咩料先
而坐嘅空間都夠寬敞, 只是椅子是無靠背
環境衛生各樣都很好
醬油是自助形式的

我覺得香醋麻油是必試的, 好香!
酸酸的有開胃同消滯作用
點餐Menu有一張, 為免中伏, 緊係叫鴛鴦湯底啦
一邊選擇了"寧神養心鍋", 一邊"酸菜白肉鍋"
每個湯底都包含材料架, 所以百幾蚊, 唔係貴囉
平日飲慣媽媽煲嘅當歸湯, 所以我唔抗拒, 不過男友就麻麻
鍋入面仲有川芎, 白芷, 天麻, 當歸等藥材
寧神養心鍋
仲有豬肉同烏雞煲足4小時
其實單食呢D肉, 我諗都飽飽地
未開始落其他餸料前, 緊係先飲啖湯啦
呢度D湯真係真材實料, 食到尾都唔覺有味精敏感, 因為我自己都幾容易FEEL到
身體虛嘅, 食呢個幾啱, 尤其女士呀!
烏雞有補肝益腎同埋健脾作用架
烏雞
先開始食雞肉, 怕滾得耐會鞋, 雞肉已入哂藥材的味道
烏雞
介紹埋一邊嘅"酸菜白肉鍋"
鍋入面都好足料架, 仲可以免費追加酸菜白肉一份, 不過到最後飽到無加, 唔好浪費食物嘛
湯底唔會勁酸, 豬肉切到唔會太厚, 肥瘦適中, 因為佢用嘅係極品豬王花腩, 連我怕肥嘅都食咗幾片
酸菜白肉鍋
入面仲有好多菜同埋QQ寬粉條
粉就要快少少食, 唔係就真係勁淋, 一夾就會斷
牛肉是打邊爐必點的食物: 霜降肉眼肥牛
雖然望落唔算太吸引, 同埋以為份量好少, 但2個人其實啱啱好
因為仲有其他食物嘛
霜降肉眼肥牛
牛肉很淋身, 又帶肉味
另外仲有點咗台灣炸豆皮同埋2款丸 (黑松露蝦丸+鵝肝墨魚丸)
豆皮第一次食, 唔係脆, 口感有d似變咗方形嘅響鈴, 同樣都係浸入湯入面吸哂d精華, 都好味
2款丸我比較喜歡黑松露蝦丸, 因為香味濃d, 但2款都係咁彈牙
而鵝肝嘅份量唔大舊, 勝在真係有一粒釀起丸入面, 唔係話攪碎哂混合成一粒丸
鵝肝墨丸(半份)
雖然點得唔多野, 但2個人食到最後, 都有d格硬完成 (唔想浪費)
至於湯底真係正嘅, 起碼我食完無味精敏感同埋勁飲野
2018-08-13
寧神養心鍋