2015-11-09
一盅飯加兩個點心都只係 HKD30 蚊,真係好鬼平喎﹗豉椒排骨飯、乾蒸燒賣、四寶雞紮,一盅兩件都只係 HKD30,一分錢一分貨啦,以依個咁低價錢提供既質量算合格喇,唔難食。日日都經過,今日終於試佢一試喇。以依個大眾化價錢黎講質量都合格架喇服務員阿姐真係太過求其喎,大大力掉四寶雞紮落個盒度搞到爆開爛晒喇﹗溫柔啲好喎!如果我唔要求飯跟點心分盒裝,佢仲打算倒晒兩碟點心係飯上面一齊包添,救命﹗咁咪搞到個飯又濕又油!味道打晒交,撈埋晒一齊,哼!無汁點心可放同一盒,但點心一定唔可以同飯包埋一齊囉!埋葬係啲飯度咩!四寶雞紮,開呀﹗其實正確食發係一啖咬落去,並唔係拆開食架呢,您食漢堡包會唔會青瓜、雞蛋、蕃茄、牛肉抽出黎續樣食呢?咁就唔係漢堡包、唔係四寶雞紮啦!精髓就係要一啖有齊四種質感、四種味道。腐皮捲住豬肚、雞柳、芋頭,仲有疑似魚肚又似豬皮既物體﹗即刻試試先,塊野好爽口喎,仲有點油益味,唉﹗好一塊披著腐皮的豬,扮魚肚既豬皮,我好鍾意食軟棉棉、滑溜溜,鮮甜味美既魚肚架﹗唔係依塊豬皮囉,雖則明白生意難做,價錢掙幾倍呢。 等價交換,可以賣得咁平都可以理解既。腐皮有點乾韌,豬肚爽彈而不苦澀,雞柳雪白味濃彈彈
好一塊披著腐皮的豬,扮魚肚既豬皮,我好鍾意食軟棉棉、滑溜溜,鮮甜味美既魚肚架﹗唔係依塊豬皮囉,雖則明白生意難做,價錢掙幾倍呢。 等價交換,可以賣得咁平都可以理解既。腐皮有點乾韌,豬肚爽彈而不苦澀,雞柳雪白味濃彈彈的。我唔食芋頭架,多謝晒。
乾蒸燒賣,大舊就夠晒大舊啦,但咬落口感鬆散,仲食到成口油添 ﹗味道都算可以,有點點豬肉味,感覺非常油膩。點解我食唔到有蝦既?留心睇一睇,好多肥豬肉呀!難怪一口油,唔係咁搞笑諗住扮蝦麻?面頭撒上一堆無味咸蛋黃粒作點綴,蒸到過晒火,濕淋淋又黏口,整體味道還可以既。唔係講笑,肥豬肉真係多得很﹗
潮洲粉果,嘩﹗層皮勁厚,易飽肚?嘩!好油呀,口感會滑一點?餡得好少,得一篤仔,仲勁重芹菜味。我由細到大都食唔到芹菜架,覺得好嗅想反胃。依家成粒啪左入口,唯有格硬忍住,成舊吞落肚囉,剩返兩舊只好掉落垃圾桶。
鮮竹卷,好味喎!醬汁香濃,腐皮滑而嚥韌,一咬爆汁,正!
豉椒排骨飯,真係 HKD20 蚊盅?好平喎﹗味道又唔係差,可以講得上係滿意添。飯就夠晒多喇,飯粒夠香又唔係太濕太腍,合格。飯粒蒸得夠嚥韌乾爽,飯香撲鼻,欣賞。但係排骨比例就似乎少左啲,排骨不太肥而且醃得入味香甜,好味噃!排骨骨多、肥膏多而肉少,肉質較為硬身,但豬肉香甜,味道又滿意噃。甜豉油清香又唔係太嗆又無過咸,層次就略為遜色,單調了一點點,唔會有令人越食越想食既感覺 ﹗豉椒排骨飯都算平靚正,唔掛得咁多食客排隊啦。上水最好食既排骨飯係邊間呀?點盅王?馬仔記?榮發?
咸魚肉餅飯,居然係梅香!梅香您近來好麻?好多年無見喇!依家已經好少撞到食肆會用梅香咸魚,難得。就算我舖頭都只係用普通硬咸魚乍,因師傅堅持無辦法。梅香咸魚撈飯最正,因為夠霉夠腍,彷如魚肉醬一樣包住飯粒,可以撈得均勻,每一啖都嚐到咸魚梅香。咸香獨特,混上甜豉油再跟豬肉融合跳進口中,肉香魚香加清甜甜豉油、肉彈魚漿飯嚥韌,那裡有得彈?好味!
其實見 menu 都唔係太多選擇,蒸飯約有五六樣啦,點心又係五六樣囉。做食肆生意當然款式越少越好,成本易控制、損耗易控制、質量易控制麻,咪好似日式拉麵名店咁,只賣一款湯麵,獨孤一味!