呢排凍到唔想出街,好多時都係喺屋企解決三餐,不過喺凍到唔想落街買外賣嘅時候,最方便最懶嘅解決方法就係食波仔嘅叮叮食物,我諗唔少人都有同感!不過冇食波仔一排,原來出咗咁多新款式,而家連叮叮點心都有埋,唔使食來食去都係某兩個牌子!除咗急凍飯餐同點心之外,亦都唔少嘅氣炸食品,就連煙三文魚都有得賣,感覺好似一個迷你超市,真係夠晒方便!日式煎餃同小籠包味道都唔錯,外皮唔算太厚,而且小籠包入邊好多肉汁,冬天食真係暖笠笠!屋企人就比較鍾意呢個清湯牛腩,因為佢話平時炆牛腩實在好麻煩,花太多時間,而家幾分鐘就食得,而且味道都OK,有時夜晚唔想煮太多,叮呢個再加條菜就得。至於叮叮飯,我就比較鍾意食呢個咖喱雞飯,易入口又好味,有時Home Office太忙,食呢個都幾方便。