2023-10-04 844 瀏覽
晏晝唔想煮飯就落樓試吓呢間餐廳。呢間餐廳都開咗一段日子,之前喺出面睇,佢嘅定位應該係cafe,最多人嗰排成日都見到有人夜晚嚟食甜品,咁今日晏晝就過嚟試吓啦!首先上左杯homemade lemonade。係我鍾意嘅味道,好輕嘅甜,適量嘅酸,甜酸平衡,真係有啲似清新嘅檸檬味。唯一不足係細杯左啲,不過出嚟食嘢嘅餐廳都係咁上下㗎啦~接住落嚟係卡邦尼意粉。諗住卡邦尼意粉咁容易,間間舖頭都有,應該唔會出事啦,點知就比我食咗人生第一個出事嘅卡邦尼意粉😵‍💫首先,職員上咗碟意粉之後,我好奇怪,點解冇餐具既呢?然後職員禮貌地指示我餐具係自助嘅。當刻我心裏有打個突,我唔記得有冇收服務費,但係我一碗意粉再加一杯嘢飲埋單都$212,唔通係因為冇收服務費?所以連「上餐具」呢個咁簡單嘅「服務」都豁免?拎好餐具,終於可以開餐。賣相正常,餐牌標榜用蘭王蛋。冇食開蘭王蛋嘅我,先試咗一啖蛋黃汁,感覺好似平時買開嘅普通日本蛋黃比較濃味。識落口,佢哋嘅麵用咗天使面,而唔係一般嘅spaghetti,即係幼身啲嘅面。當時我仲覺得廚師應該係有心思喺食物度,喺材料上都做過下設計。點知,僅止於此。火腿用左Parma ham,可惜煎得太

Homemade  lemonade

卡邦尼意粉

拎好餐具,終於可以開餐。

火腿用左Parma ham,可惜煎得太乾,可能廚師本身係想做乾脆嘅口感,但係脆就唔見咗,剩返落嚟嘅只有乾嘅感覺。而且食水未免太深了吧?成碗麵就真係得呢3塊Parma Ham!

既然碗麵嘅定價已經去到百幾蚊,一係你就用返啲平價啲嘅火腿,起碼比分多少少肉嘅份量去點綴個顏色同口感,一係就比多兩塊Parma Ham,依家嘅大細一開二,喺視覺上嘅份量都比較多一啲,而且食起上嚟唔會咁容易整污糟面。

口感上,意粉煮得唔錯,係al dente。味道一般,蛋黃味唔夠濃,冇辦法令成個意粉充滿蛋味。忌廉落得亦唔多,本來我好欣賞,唔會咁漏,但點知食唔到奶香同忌廉味,令我懷疑係根本冇落過忌廉,定係落得太輕手?

洋蔥炒唔夠火候,食到洋蔥口感亦食唔到洋蔥嘅香味,要再煮焦一d,先有焦糖味、焦香同顏色。芝士睇落好多,但係其實只係好薄輕飄飄好似木魚碎咁嘅芝士碎, 撈完之後已經冇晒芝士味。如果想突出芝士嘅鹹香,建議都係用返紅車打芝士比較好。如果已經係用緊紅車打芝士,建議換過個牌子🫡

以我所知,好多cafe係有用卡邦尼粉(好似奶粉咁嘅粉)就咁撈咗個煮熟嘅意粉沈少少材料上碟,就係拎出嚟賣百一二蚊嘅意粉。咁究竟根既定位係咩呢?係好似呢類型嘅cafe,以$10內嘅成本去賺錢,定係想做一間用心出品嘅小店呢?如果只係想用低成本去賺最多錢嘅,咁我覺得保持現狀就可以。但如果係想做有心嘅小店,喺食物上有好大既進步空間。

作為街坊,我比較期待一間好食嘅餐廳。

2023-10-04
Homemade  lemonade