2018-12-12
平時都好少會食越南野,但一食親就一定會食生牛肉湯河。但真心,唔係間間都整得好味。今次黎到越一越南牛肉粉專門店都唔例外,我都係叫左碗生牛肉湯河食。黎到餐廳,已經見到門口大大個招牌,裝修新淨企理。餐廳既裝修主要以竹既風格為主,而且梳化既顏色係綠色,非常配襯。望向牆身,有一段文字都係介紹生牛肉河,所以,生牛肉河真係唔叫唔得。唔講真係唔知正宗既生牛肉河入面係包含左d咩配料。我叫左碗生牛肉湯河,而我老公就頭頓三寶飯。另外,我地跟餐加左個越一炸春卷,另外餐飲升級左做薏米水。先講下碗生牛肉湯河 $38單係賣相已經好吸引,入面有生牛肉、白蘿蔔、鵝帝、金不換、芽菜、蔥花等等。整配麵因爲呢d配料而更加香濃。生牛肉非常簿切,而且肥瘦適中,而且肉質嫰滑。湯底夠熱,牛肉浸一浸湯底就已經熟了。頭頓三寶飯 $48三寶包括雞翼、豬扒、扎肉。鼓油係分開上,所以中意落幾多都得。而最值得讚既係雞翼。真心覺得雞翼好好味。雖然我唔知雞翼加了什麼香料,只知非常入味,外脆內嫰,同老公一人一隻,但食完都覺得唔夠喉。越一炸春卷 $12跟餐加配12蚊,其實仲有好多其他小食加配。入面既餡都非常豐富。有豬肉,甘筍絲、粉絲、木耳等等,口感一流
黎到餐廳,已經見到門口大大個招牌,裝修新淨企理。
頭頓三寶飯 $48
跟餐加配12蚊,其實仲有好多其他小食加配。
入面既餡都非常豐富。有豬肉,甘筍絲、粉絲、木耳等等,口感一流。而且係新鮮炸起來,食落熱辣辣、脆卜卜。
薏米水 $6
同樣跟餐加配薏米水只需要$6蚊。呢杯薏米水比平時飲到的更加豐富。除左有薏米外,仲有冬瓜同蜜棗,另到杯薏米水更加清甜。而且薏米份量非常多,十分抵飲。