2018-11-30 5617 瀏覽
話說大約數個月前唔知响邊度見過介紹呢間嘅填鴨好得、上次收工回港就約埋兩位老細踩上去開餐、点知結果係: 先生唔好意思、今晚fully book了, 請你下次預先打電話嚟訂枱! 嘩、乜真係咁旺?上星期已預備好今晚再來、約好兩位老細訂好枱…… 準時六点入座、四人枱枱面略細、点了北京填鴨半隻、雞絲粉皮、醃篤鮮、黑醋排骨、干燒四季豆…… 嚟齊真係放唔哂渦!先來雞絲粉皮及黑醋排骨、雞絲粉皮最重要係麻醬弄得要夠味、粉皮要爽滑唔散、這兩点都做得恰到好處…… 黑醋排骨的甜度和酸度亦調得剛好、不多不少、而排骨亦入味肉腍! 正!跟住主角填鴨出埸、師傅拿着烤得漲卜卜的填鴨在我們面前即片…… 先來一小碟的一口酥(即數片細小的純鴨皮)、店員隨即提示要襯熱食、可配沙糖或黃梅醬、熱喇喇的一口酥入口仍是熱的、鴨皮極香、口感無與輪比! 剛嘆完一口酥便奉上填鴨一碟、份量足夠四人享用、抵食! 鴨皮及肉味道既香且味美、對比我以往曾在廣州食過兩間的填鴨有過之而無不及、價錢相若的話我會選擇這碟比較優勝了!嘗完主角後便來醃篤鮮、這個家鄉名湯是我幼兒時最喜歡的、這個湯絕對可尋回兒時的味道! 而最後的一碟干燒四季豆就跟其他我食過的一樣、
嘩、乜真係咁旺?

嘗完主角後便來醃篤鮮、這個家鄉名湯是我幼兒時最喜歡的、這個湯絕對可尋回兒時的味道! 而最後的一碟干燒四季豆就跟其他我食過的一樣、四季豆煮得不夠火喉、未夠干身……

食得咁高興最後當然要加個高力豆沙香蕉、下單不到五分鐘便送到、快得令我嚇一跳、但出品絕對味美!

總結這的出品的確無得頂、絕對有五粒星及值得推介!可番食!
雞絲粉皮
黑醋排骨