2016-11-14
喺太子聯合行完街就過左對面呢間「宮葉」食野,本身想食正餐因為見佢有拉麵食,但睇下餐牌上既日式甜品實在太太太吸引啦!我地2個決定唔食正餐,主攻甜品,2個人點3個甜品share食都唔係好過份姐~~~《日式精選乳酪芭菲 $50》睇圖都已經好吸引!有齊晒我最愛既蕨餅、日本丸子、日本甜栗、綠茶雪糕、綠茶蛋糕、朱古力手指餅、火龍果肉!所以宇治抹茶既甜品我都會瘋狂勁食!呢杯既配搭岩晒我!《綠茶精選 $60》呢個既配搭同樓上既乳酪芭菲差不多,但就多左原塊蜜糖、紅豆蓉、綠茶雪糕下面既蛋白糖(我估係)、早餐嗰d脆脆圈、同好靚既櫻花蒟蒻!! 旁邊仲會附有2樣醬料:蜜糖&抹茶汁。由於櫻花蒟蒻同日本丸子其實係無咩味,所以配上蜜糖食係一流既。而抹茶汁其實唔帶甜味,純綠茶味而且稀身,所以勉強可以點蕨餅食,當增加抹茶味~ 但我覺得太多脆脆圈,我本身唔太好脆脆圈之餘,亦覺得有點格格不入。《和歌山水蜜桃雪糕芭菲 $80》呢個係餐牌上最貴既一道甜品,貴在頂層既和歌山水蜜桃~原個切好、靚靚蓋左喺杯頂上!視覺效果已經加分~味道仲要好甜又多汁,感覺食生果又健康d,邪惡感減低左~和歌山水蜜桃入面包住cream跟雪糕,其大可以幫助固
睇圖都已經好吸引!有齊晒我最愛既蕨餅、日本丸子、日本甜栗、綠茶雪糕、綠茶蛋糕、朱古力手指餅、火龍果肉!所以宇治抹茶既甜品我都會瘋狂勁食!呢杯既配搭岩晒我! 《綠茶精選 $60》
呢個既配搭同樓上既乳酪芭菲差不多,但就多左原塊蜜糖、紅豆蓉、綠茶雪糕下面既蛋白糖(我估係)、早餐嗰d脆脆圈、同好靚既櫻花蒟蒻!! 旁邊仲會附有2樣醬料:蜜糖&抹茶汁。 由於櫻花蒟蒻同日本丸子其實係無咩味,所以配上蜜糖食係一流既。而抹茶汁其實唔帶甜味,純綠茶味而且稀身,所以勉強可以點蕨餅食,當增加抹茶味~ 但我覺得太多脆脆圈,我本身唔太好脆脆圈之餘,亦覺得有點格格不入。 《和歌山水蜜桃雪糕芭菲 $80》
呢個係餐牌上最貴既一道甜品,貴在頂層既和歌山水蜜桃~原個切好、靚靚蓋左喺杯頂上!視覺效果已經加分~味道仲要好甜又多汁,感覺食生果又健康d,邪惡感減低左~和歌山水蜜桃入面包住cream跟雪糕,其大可以幫助固定水蜜桃~其二可以撈埋入面其他野食增加口感~ 入面仲有蕨餅&士多啤梨~士多啤梨帶酸,中和返上面雪糕既甜,每人食落無甘膩~
呢間甜品價錢大約只係$40-50,比出面食一碗普通糖水貴少少,有得揀的話我寧願食呢間~又靚又唔錯又方便~