2019-05-13
話咁快就黎到禮拜六啦, 又到咗一家人齊齊整整出去食晚飯嘅日子。今日大食妹一家就去咗好耐冇去嘅鼎泰豐食返餐豐盛嘅晚餐。<原味水晶肉$62> (好味: 4/5) (抵食: 3.5/5)豬肉味嘅啫喱?定係啫喱味嘅豬肉? 呢道前菜會帶俾你-種味覺上嘅沖激。-啖食落去, 首先你會感覺好似食緊舊偏硬嘅啫喱, 跟住外面嘅啫喱會好快溶左, 最後淨返陣陣嘅咸豬肉味。好特別嘅菜色, 值得一試。<四喜烤麩$53> (好味: 4/5) (抵食: 3.5/5)烤麩應該係屬於豆類製品, 鹹鹹甜甜嘅味道非常開胃, 適合夏天食用, 推薦素食者黎食。<台式四季豆$52> (好味: 4/5) (抵食: 3/5)四季豆配上肉碎同埋青蔥, 加上佢獨有嘅醬料, 唔知點解格外開胃, nice<鹵水牛肚$60> (好味: 3/5) (抵食: 3/5)相對其他菜式, 呢道鹵水牛肚就有少少遜色啦~牛肚肉質偏硬, 唔係咁容易咬。雖然味道方面尚算入味, 但整體中規中矩。<小籠包$62> (好味: 4.5/5) (抵食: 4/5)小籠包皮薄涵靚, 真係唔明點咁薄
小籠包皮薄涵靚, 真係唔明點咁薄嘅皮可以包住咁多嘅肉汁。大家食嘅時候記得一啖食咗落去, 唔好嘥咗啲肉汁呀
紅燒牛肉麵湯底有啲鹹鹹辣辣, 味道都算幾出眾。而拉麵就係屬於上海拉麵嗰種, 煙煙靭靭, 幾有咬頭。可惜牛肉略柴, 牛筋亦未夠軟熟, 有啲扣分。
煎餃外皮煎到金黃金黃, 脆卜卜。每一隻煎餃裏面都包住豬肉、韭黃同埋原隻鮮蝦, 真係好有料到。但係價錢-啲都唔平, 真係一分錢一分貨