2023-06-05 35 瀏覽
駱駝漆大廈雲集左各式各樣嘅美食,今日就黎試下呢間主打潮汕菜嘅餐廳😎🍲獨樂樂一人小火鍋 $88 🌕🌕🌕🌗🌑呢個一人火鍋餐真係好抵,包好多款肉類同菜。我地四個人一個嗌一個鍋,揀左唔同嘅肉類同麵食。由於張檯唔算太大,所以我地全部都揀同一個湯底,用一個大煲share食,慳啲位😆 -湯底:蕃茄薯仔湯湯底唔算濃郁,偏淡,不過跟湯嘅蕃茄幾鮮甜,薯仔都好粉好吸湯👍🏼-肉類:肥牛、吊龍、豚肉、三花趾牛肉幾高質😍特別係吊龍,口感好爽,而且好重牛味👍🏼豚肉就略為遜色,有啲騷味同雪藏味。-菜籃:唐生菜、娃娃菜、萵筍、蓮藕、番茄、雲耳、粟米粟米幾甜。整體蔬菜質素都唔錯。-五寶盒:牛丸、魚皮餃、魚丸、猪肉丸、魚皮牛丸好正😆彈牙之餘好juicy👍🏼其他丸味道偏鹹。食完呢餐飯後好口渴😵-麵底:烏冬、米線,蟹黃麵最推薦烏冬👍🏼烏冬同米線都好索湯,幾好味😋但蟹黃麵就唔太索湯,而且有好大陣油益味,不過店員就解釋話隻麵本身就係咁嘅味,咁我就唔太清楚啦~整體而言,牛肉質素真係相當唔錯,而其他類別嘅嘢食就略為遜色。不過店員嘅服務態度十分好,令客人都食得好舒服😌喺觀塘返工而又想打個快嘅邊爐嘅你,可以bookmark呢間餐廳😝

🍲獨樂樂一人小火鍋 $88 🌕🌕🌕🌗🌑

-湯底:蕃茄薯仔湯

-肉類:肥牛、吊龍、豚肉、三花趾

-菜籃:唐生菜、娃娃菜、萵筍、蓮藕、番茄、雲耳、粟米
粟米幾甜。整體蔬菜質素都唔錯。

-五寶盒:牛丸、魚皮餃、魚丸、猪肉丸、魚皮

-麵底:烏冬、米線,蟹黃麵