2022-10-27
米線癮又發左😖,專登過黎新蒲崗試試好多人推介的豬扒酸辣米線。餐廳門面唔太起眼,入面的地方細細,小編差不多兩點去到都有位坐,仲可以食到下午茶餐,包一杯熱飲☕️,凍飲加$3 🥤 。我地梗係要試佢最招牌的豬扒酸辣米線($37),仲叫多個手撕雞酸辣米線($37)。大約等左15分鐘先有得食。🤭兩碗米線大大碗,配有好多好多酸菜、花生、生菜;豬扒兩塊,唔算好大塊,但味道的確唔錯,醃得好入味,又唔會太老;手撕雞就普普通通,有點”鞋”,要浸湯先好味;湯底就麻麻地,酸味足夠,但辣味欠奉,飲完仲有啲口渴;而最令人失望的……竟然係米線!煮得太淋了,一夾就斷開,對於米線控來說,真係扣晒分…😅總括來說,下午茶餐算係抵食,但就夾唔到小編的口味,不太推介大家專登來試食啦。