2021-10-21
天氣涼左又係食辣野嘅好時候,之前search 見到呢間新開餐廳由泰國人主理好似幾正宗咁,就去左試下佈置都幾有泰式風情而且環境都好闊落,卡座位坐得幾舒適。Menu 選擇都唔少,不過去到係Tea Time 見到佢有個下午茶餐咁抵,就叫左2個tea set 加散叫左碟粉海鮮闊河粉 $118Stir Fired Flat Noodles in Soy Sauce with Seafood個闊河粉口感幾好,滑溜帶點厚度,唔會太腍,每條被甜甜地豉油包裹住,仲有d 海鮮配料好似魷魚、蝦、菇等。不過個人同朋友都覺得一定一定要加佢地辣粉先好食. 原本平凡嘅味道完全加乘左下午茶餐每份只係$98而且都包幾多野泰式生蝦刺身一隻🦐,放左係個玻璃杯,有薄荷葉、蒜片、辣椒同辣汁,食落爽口同幾refreshing仲有黃咖哩牛腩,唔辣又幾香,配埋佢個薄餅一齊食岩岩好。牛腩有幾舊都幾軟腍無哂豆腐變左炸蕃薯。仲有甜品椰汁西米糕,除左面一層椰醬,下面係班蘭糕幾香又唔會太甜另外一份tea set 有炸雞翼兩隻,拆左單骨方便食用,幾香口。 有柚子沙律,微辣又酸酸甜甜幾開胃,不過太細兜唔夠喉船麵湯底濃郁呈深啡色,食落帶微微酸同甜味
海鮮闊河粉 $118
下午茶餐每份只係$98而且都包幾多野
有柚子沙律,微辣又酸酸甜甜幾開胃,不過太細兜唔夠喉
船麵湯底濃郁呈深啡色,食落帶微微酸同甜味,材料都幾多,除左牛肉仲有肉丸、牛腩等...
麵底係金邊粉,好汲湯夠味
甜品有芒果糯米飯幾好食,芒果幾夠甜,糯米汲左倒入嘅椰汁又好香
野飲叫左杯龍眼冰,冰涼甜甜帶龍眼香。另一杯幾特別,係Ived Pandan Tea ,帶幾香嘅班蘭味,
糖水另上可按喜好倒入決定甜度,都幾好飲