2010-09-22 87 瀏覽
上次,去 IFC Godiva 飲完杯香蕉朱古力特飲,個女 Sales 俾咗份中秋版 Catalog 我睇,起初,我唔打算買中秋系列朱古力及朱古力月餅;純粹好奇攞Catalog 返屋企睇吓! 今次嘅Cataglue 設計跟往時復活節一樣,可以打開成一張大海報。我想買中秋節朱古力禮盒,有兩款口味:Milk Strawberry & Dark with Caramelized nuts.中秋節朱古力禮盒 :$185 / 16片 ( 平均 $11.56 / 片 )入到尖沙咀 Godiva,我問 Sales 有無中秋節朱古力禮盒?佢話賣哂禮盒!只有中秋節散裝朱古力 :$150 / 20 片。OK 喎!平咗又多咗!每片唔使 $10,平均 $7.5 / 片;好抵食呀!自家人食不在乎包裝,只在乎食物嘅味道與質素,以及分享時嘅快樂!所以,我買咗中秋節散裝朱古力,有兩款口味:Milk Strawberry & Dark with Caramelized nutsMilk Strawberry ( 牛奶士多啤梨朱古力 ) 淨重:5.4克成份:可可粉 30%, 固體牛奶 24%;含有奶及大豆。撕開包裝紙,

Milk Strawberry ( 牛奶士多啤梨朱古力 )
淨重:5.4克
成份:可可粉 30%, 固體牛奶 24%;含有奶及大豆。
撕開包裝紙,已經聞到香甜嘅朱古力味,一咬開,見到士多啤梨籽!真係令我意想不到!味道甜中帶士多啤梨獨有嘅酸味!配搭好特別;味道出奇地夾!唔好睇少呢塊薄薄嘅朱古力片,略有口感!士多啤梨迷必試!

Dark with Caramelized nuts ( 焦糖果仁純朱古力 )
淨重:5.4克
成份:可可粉 50%;含有果仁、奶及大豆。
唔知以為係黑朱古力配碎果仁粒,原來係焦糖果仁碎。雖然可可粉佔 50%,但係被好甜嘅脆脆焦糖粒搶去風頭,喧賓奪主!見到有果仁碎,反而食唔出!成塊朱古力食落好甜!食完即刻飲咗1杯水。
個人不太喜歡呢款朱古力,可能係不太討好,所以同好味嘅朱古力 pack 埋一齊!

我之前食過 72% 濃度朱古力片,對比之下,朱古力味更濃郁,略帶苦味!亦沒有這麼甜,糖分較少。黑朱古力係朱古力中比較健康一款,可一嚐朱古力滋味之餘,又可補充一點 Energy ;不失為輕盈方便嘅下午茶。如果怕肥嘅女仔會較啱食!

另外,朱古力月餅係成吋厚嘅實心朱古力,聽起嚟都怕怕;就算可以切開都係咁話,的確好 heavy !相信收到嘅人只有一時開心,見到個實心朱古力月餅未必開心!

服務:購買前後, Sales 兩個樣!

當日,9月11日(星期六),我著得 casual,唔同平日著得斯文。走入去 Godiva,Sales 見到有人走入去,都會叫歡迎光臨;我走去搵中秋節朱古力禮盒,兩個Sales動篤企喺度,好似對腳黏住地下,亦好被動,完全無意識走嚟問我有咩需要?係我走去問個Sales有無中秋節朱古力禮盒?話只有中秋節散裝朱古力喺收銀位度。好啦!我決定買散裝朱古力!
當我俾完錢之際,個Sales叫我慢慢擺好$$及銀包!然後,一位店長/店經理專登由收銀位兜圈出嚟,親手俾袋朱古力我!唔係就咁遞俾我!我只係買 $150已經咁樣,唔知買盒朱古力月餅會係點?
不過,上次我去 IFC Godiva ,Sales及收銀都好有禮貌,由我走入去直至離開。但係我當日只係幫襯 $39 買杯飲品同埋一樣著得 casual!
Godiva 中秋版 Cataglue
Godiva 紙袋設計十分簡約
中秋節散裝朱古力包裝小巧精緻
中秋節朱古力有兩款口味
中秋節朱古力禮盒
中秋節朱古力月餅禮盒
2010-09-19
外賣自取
$150 (其他)
Godiva 中秋版 Cataglue
Godiva 紙袋設計十分簡約