2022-10-12 317 瀏覽
早兩日去土瓜灣朋友屋企玩, 佢推介佢屋企附近一間新開嘅串燒店,我對一般串燒店嘅印象係每次叫都要等好耐, 但今次唔同, 因為呢間可以whatsapp 落定單, 唔使等, 好方便我見到$100/10串, 完全比我幫襯過嘅串燒店都抵食。直接用whatsapp落單, 講好取食物時間, 就可以輕輕鬆鬆拎去朋友屋企食。我同朋友點了炸雞皮, 五花腩片, 雞中翼, 麻吉燒, 翠肉瓜, 韭菜。另外點咗汁燒牛仔骨, 蒜蓉燒生蠔, 蒜蓉燒元貝, 蒜蓉花甲。老闆幫我入好兩款醬汁, 泰式汁及辣汁。仲送咗杯凍茶俾我地我地拎返屋企, 所有食物仲好熱辣辣, 蒜蓉味, 串燒香味充斥全間屋全部串燒都是小辣, 好香口。五花腩片: 好入味, 薄薄的, 肉+肥膏平均雞中翼:  雞皮燒到卜卜脆炸雞皮: 朋友滿意, 燒得香脆, 只是份量太少麻吉燒: 入面嘅年糕好煙韌翠肉瓜: 好多汁, 中和返食咁多肉嘅罪疚感蒜蓉花甲: 份量唔少, 而且花甲鮮甜, 仲有金菇襯底, 吸晒蒜蓉+花甲嘅鮮甜, 好正蒜蓉燒元貝及燒生蠔: 味道不錯
我對一般串燒店嘅印象係每次叫都要等好耐,

我見到$100/10串, 完全比我幫襯過嘅串燒店都抵食。

老闆幫我入好兩款醬汁, 泰式汁及辣汁。仲送咗杯凍茶俾我地

全部串燒都是小辣, 好香口。

五花腩片: 好入味, 薄薄的, 肉+肥膏平均
雞中翼:  雞皮燒到卜卜脆

炸雞皮: 朋友滿意, 燒得香脆, 只是份量太少

麻吉燒: 入面嘅年糕好煙韌

翠肉瓜: 好多汁, 中和返食咁多肉嘅罪疚感

蒜蓉燒元貝及燒生蠔: 味道不錯
2022-10-10