2023-03-19
細佬嘅生日飯,本應2月攪,因為老婆連續幾個星期都有好多堂上,所以就延到三月初先食。就返細佬妹都喺揀返石硤尾啲酒樓,費事佢哋咁頻撲,而過去幾年都喺去飯堂「多彩」,今次就改改「稻香」,因為貪佢有「一蚊雞」推廣,哈哈! 呢間晌全屋邨內嘅「稻香」,裝修方面都喺好傳統嘅港式酒樓,但就勝在地方大,樓底高,夠光猛,而且啲枱櫈排得唔算迫,所以,坐落感覺算幾舒服。我哋被安排坐咗入房,比出面大廳,相對靜侷少少。晌度有好多嘅嘢都喺自助,就好似枱邊呢部機,其實喺自動加水、自動煲水嘅水煲,側邊仲有個位用嚟洗完碗筷後倒水用。所以,由煲水、斟茶、洗杯倒水都喺自己一腳踢 ,其實我覺得幾好架,唔使成日嗌侍應,有時人手少,佢哋都未必好快幫到你。 此外,就算喺酒樓,點菜落單一樣可以自己嚟。枱面嘅餐牌座就有個二維碼,掃一掃自己落單非常方便,而且落咗乜都一清二楚,又減少同侍應嘅言語錯誤,食完嘢亦唔需要叫侍應埋單,就咁直接出門口嘅櫃枱俾錢就搞掂。 菜單方便,一家人嚟都喺吓食晚飯叫啲小炒,呢度有好多優惠孖寶,不過大部分唔喺搭蝦,就龍蝦、鮑魚,呢啲我細佬妹都唔多啱食,所以,我哋都喺嗌番一啲家常小炒同埋睇睇有啲咩優惠咁,之前都講過「一
份「一蚊雞」絕對無將貨就價,一大隻炸子雞放晌一個仿雞藍內,無花無假原隻俾你親自剪成小件,拿上手隻雞真喺熱焫焫熱到有少少熨手,所以,貪快就剪得大件啲。入口堅喺皮脆肉嫩,夠晒鹹香,非常好食,就算唔喺賣一蚊,正常價都食得過囉。
呢度菜差唔多次次同細佬妹食飯都叫,因為喺細佬嘅至愛菜式,餸飯就一流。講真啲古嚕肉裁得大大件,都算唔錯,酸酸甜甜,芡汁唔會太多,咬落外皮仲有啲脆口,肉質幾鬆化吓,可以講屬中上嘅水準。 西洋菜鯪魚球豆腐煲 $88
呢個煲仔菜可以當餸食,又可以當湯飲,一舉兩得。唔好睇佢覺得好少咁,其實都喺正常例牌份量,不過個鍋好巨型,所以變相搞到啲嘢好似好細份。裡面鯪魚球多,豆腐多,西洋菜亦多,而且啲鯪魚球真喺好有鯪魚味,又彈牙又爽口,西洋菜好鮮嫩,唔會話好老,當然個湯就唔會話好濃,清清淡淡都OK。
照顧到老婆需要,都打底加多碟椒絲腐乳通菜,都算大碟,交足貨,通菜爽口,腐乳落得最有啲鹹香,椒絲吊出微微辣,喺一道頗惹味嘅蔬菜菜式。 白飯 $15
不得不講吓呢度啲白飯,我哋落單之後等咗一段幾長時間都未見有,問問阿姐,佢話啲白飯要蒸架,吓!我心諗唔喺煲定一大煲,就咁裝出嚟咩?原來真喺逐砵咁蒸,食落啲飯好軟熟,又有飯香。 「稻香」一向俾人嘅印像都喺低檔次少少嘅 酒樓,以前晌美孚有家「稻舫」都叫好久唔久幫襯吓,而今次都事隔一長段日子喇,再幫襯嘅感覺真喺唔錯,反正一家人家常便飯而已,細佬妹一向對食無要求,簡簡單單佢哋覺得仲舒服,上啲高級酒樓仲覺得唔自在。