2024-10-10
同朋友去咗 燈籠滷味,佢哋嘅二人套餐真係抵食,$238 包咗兩個主食、一個小食同兩杯飲品。呢度主打台式滷味,啱晒我哋呢啲鍾意滷味嘅人。🥢我哋點咗滷味「內在之美」,入面有豬大腸、豬耳朵、麻吉、燒、金針菇 同 黑木耳,配埋烏冬。滷味滷得好入味,特別係 大腸,滷到啱啱好,唔會太韌,食落去有陣陣滷水香,惹味。豬耳朵 軟硬適中,咬落去爽脆但又唔會太硬,滷汁滲透得均勻。至於 麻吉,外層嘅滷汁令到佢帶有少少鹹甜味,內裡煙韌,口感獨特,配埋烏冬,烏冬吸哂滷汁嘅精華,食落去特別香滑,好滿足。🥢另一個主食係 滷味「台灣至尊」,有 雞翅膀、黑輪條、凍豆腐、鳥蛋、大豆皮 同 空心菜。雞翅膀 煮到嫩滑,滷汁滲透到每一吋肉入面,食落去有種鹹香味,真係食完一隻想再嚟一隻。黑輪條 同 凍豆腐 吸哂滷汁,特別係 凍豆腐,吸滿咗汁,咬落去係滿滿嘅滷味精華。空心菜 清新爽口,係配搭得啱啱好嘅蔬菜。🥢小食🔅甘梅香脆地瓜條呢個地瓜條炸得好脆,外層仲灑上甘梅粉,食落去有股獨特嘅梅子香味,食咗幾條之後完全停唔到口。🥢茉香奶綠 同 冬瓜茶。茉香奶綠 帶有陣淡淡嘅茉莉花香味,奶味唔會過重,飲落去有層次感。冬瓜茶 就係台式經典,甜度岩岩
🥢小食🔅甘梅香脆地瓜條
🥢茉香奶綠 同 冬瓜茶。
冬瓜茶 就係台式經典,甜度岩岩好,帶有冬瓜嘅天然甜味,飲完好解膩。