2019-04-07 118 瀏覽
住得係紅磡附近,大大小小都食過唔少冰室,龍冰早餐食過幾次,但晚餐就未食過,呢晚決定黎試下!我同朋友都係食肉獸,所以兩個都叫左鐵板餐我叫左紐西蘭羊架拼香草腸,價錢係85蚊,九十蚊唔到嘅價錢但係份量非常之多。首先個餐係跟餐湯嘅,大大碗嘅蕃茄雜菜湯用平時嘅湯麵碗裝住,非常開胃。飲完湯之後個鐵板羊架就啱啱好送到,熱辣辣za za聲咁,入面有兩大塊羊架同一大條香草腸,仲有好多薯菜填滿曬成塊鐵板。羊架配上黑椒汁唔會有咩騷味,反而十分惹味!朋友就叫左黑椒香蒜牛扒拼炸蝦,好少可食鐵板會有炸蝦配,抵讚,本身以為會得兩條炸蝦仔,但竟然足足有四條!雖然d炸蝦上面淋哂黑椒汁,但食落牛仲係脆身,蝦既肉質都幾鮮嫩。牛扒都幾大塊,而且唔會好簿身,牛味都ok。朋友一樣係揀左薯菜,薯菜份量好多,大家最後都食唔哂!朋友仲叫左杯檸檬利賓納,黎到冰室點可以唔叫!一飲利賓納,童年回億即刻返哂黎!
我同朋友都係食肉獸,所以兩個都叫左鐵板餐