2024-06-02 1125 瀏覽
永遠一辛苦完就覺得要食返啲好西慰勞自己✨ ((雖然寫呢篇文嘅時候已經又再辛苦過…🥲 所以就去左食下omakase! 呢間omakase 一入到去比較似私房菜instead of 普通omakase~ 氣氛比較熱鬧啲,好似比較多熟客到來😆同埋最重要嘅係:唔洗$1000都食到18道菜嘅親民omakase😍🌸十八道(櫻) $798前菜三款🍅糖醋車厘茄-第一次食呢個經典前菜嘅番茄係無草青味或者生番茄嘅鮮味🥰好似平時食緊一啲甜水果咁~連我呢個唔鍾意食蕃茄嘅人都覺得好食🤩🐚磯煮黑毛貝食落甜甜地,質地都唔會太韌,比一般螺肉口感更加彈牙~🦑芥末汁熒光魷魚都係爽口彈牙,配上芥末汁好醒胃~刺身五點🐟石垣鯛厚切得黎都幾肥美,同埋相對其他魚生比較有口感,唔會太淋身~🤍北海道象拔蚌質地同一般象拔蚌都一樣爽口彈牙,廚師加左啲檸檬汁上去令到象拔蚌更加有味道,只係本身有多少少腥味或者海水味,可能需要蘸上多點檸檬汁去享用呢個dish🔥火炙北寄貝其實只係輕輕燒過個面,但都火炙得好香好惹味,而且用咗柚子調味,味道好fresh好清新🐠日本鯖魚都係無任何調味,只係輕輕火炙個魚皮,啲油份就出哂黎😍肉質又結實,就咁樣咁simple

🌸十八道(櫻) $798
前菜三款
🦑芥末汁熒光魷魚都係爽口彈牙,配上芥末汁好醒胃~

刺身五點

🐠日本鯖魚都係無任何調味,只係輕輕火炙個魚皮,啲油份就出哂黎😍肉質又結實,就咁樣咁simple已經好好食🤤

🦪日本華連生蠔都ok肥美,而且係配上餐廳自己浸嘅柚子汁,味道都係fresh同鮮甜然而生蠔都無乜腥味~

一品料理
🦀表示第一次食omakase有一品料理食🤩主要喺一個用左鰹魚湯汁做茨汁並配上松葉蟹棒同埋關西做法嘅腐皮~腐皮豆皮好淋並且完全融入左喺個汁入面,好有豆香味,然後松葉蟹棒都肉質結實同重蟹肉味~

壽司六貫
🐟九洲深海池魚-肉質都好鮮嫩而且有彈性,中間有夾雜住wasabi,一口食完好有味道好有滿足感
❤️金木鯛-都係有輕輕燒過,啲魚油又係燒左出黎,所以比起其他壽司更加惹味🤤
紋甲-大大片,好似蜆嘅加大版,口感一樣爽口彈牙
🐠小磯魚-都夠哂鮮味,肉質就比其他魚類軟身少少
🦐北海道牡丹蝦-都好鮮甜又新鮮,完全唔會有雪藏味,因為無經過急凍解凍,所以唔會流失甜味🥰
🩷和歌山野生大拖-超級肥美嘅拖羅😍魚肉鮮美
秋山県白海膽卷- 超級超級多嘅海膽🥰而且鮮甜又唔腥又係臭味,不過啲紫菜好快軟淋

💛江戶前玉子- 第一次食過咁好食嘅玉子~因為係用左魚肉、蝦肉、雞蛋同糖去整,所以玉子本身就自帶味道~而且入面係甜甜地,可能起到醒胃同清味蕾嘅作用😋

🦀磷蟹斧飯- 師傅話送比我地食🤤🤩 成個斧飯都好重菇味同埋鰹魚汁味,然後飯粒之間會有一絲絲嘅蟹肉😍勁香勁好食

吸物
🍄‍🟫毛茸魚湯- 都係好重毛茸味同鰹魚湯味~入面會有一塊魚肉片同埋啲菇菇咁~

甜品
🍑北海道手作白桃雪芭加🥭芒果雪米糍-甜甜嘅白桃味好夠而且密度較高,口感比較soft但唔同其他雪芭一樣比較ice咁~

Overall CP值好高好抵食,價錢親民又多野食🥰真係超級滿足~ok父親節睇黎可以book一book~