2020-11-30
灣仔街坊話有間新開嘅一人火鍋,今日同同事一齊,趁仲有四人限聚,一行四人食一餐午餐。火鍋同火山石燒係日韓系列,午市$78起。豚肉火鍋有兩盤豚肉,蔬菜同肉丸籃,湯底可以揀泡菜鍋或者牛奶鍋,我哋揀咗泡菜鍋。一人食感覺清爽乾淨。加$8仲有嘢飲,同事揀咗個抹茶紅豆冰,我就飲咗薏米水,唔太甜亦都清熱。白飯任裝之餘仲有飯素火山石燒極上牛小排,有我喜歡嘅芝麻汁沙律菜,牛小排放喺火山石上面燒,食到後來都仲有溫度,響寒冷嘅日子特別開心。牛排好厚,夠大份。我試過幾間火山石燒包括牛極同另一間,我比較欣賞呢度,肉質唔錯之餘又有牛香,價錢都唔貴。近鏡睇,都的確唔錯。火山石燒嘅另外一個好處就係可以自行控制生熟度,喜歡熟啲就自己切薄牛扒再將薄片繼續燒,鍾意生食就直接切開食就OK。食慣西餐牛扒,用牛扒配白飯的確唔係好慣,但不失係新嘗試。價錢相宜坐得舒服又唔多人,係午餐嘅好選擇。下次真係有興趣試吓佢個晚市任食。
火鍋同火山石燒係日韓系列,午市$78起。
豚肉涮涮鍋一人前
白飯任裝之餘仲有飯素