2024-05-28
假日當然要去嘆吓茶飲茶 😆, 嚟到尖沙咀一間試一試。入到去,非常之大,而且好闊落,整體嚟講都有乾淨又舒服。🥰午市提供不少套餐選擇,我呢啲懶人又有選擇困難症,所以都費事諗,一於叫一個午市套餐。而我見到酒樓推薦烤鴨、樟茶鴨和酸菜魚,我見其中一個套餐可以試當中兩款,當然馬上選擇試一試。🥳➡️友誼套餐 $268🥢半隻燻香樟茶鴨、酸菜魚、自選兩款點心🍗 燻香樟茶鴨十分大隻,將刷鴨唔會整到好乾身,而係每一嚿亦可連埋皮一齊食,食落去肉質滲出來,非常香口,當中整隻鴨條尾得剛剛好,淡淡嘅燻香味道,食落去唔會太漏😚唔怪之得係招牌菜,真係一定要試一試。🍲酸菜魚一鍋酸菜魚,濃厚嘅金湯,唔會太辣,而且食落去亦都不重味精,與非常嫩滑,份量亦都充足,當中亦有不少配菜,包括:雲耳、粉條、萵筍等,相比出邊酸菜魚門店亦不遜色,真是一味好好的開胃菜式🙂🥠點心選擇了牛肉球和蝦餃兩款點心亦都係即叫即蒸,而且用料充足,蝦餃咬落去皮薄餡靚,每一粒都唔會穿,皮亦都整得非常薄,入邊有非常多嘅蝦餡料🙂牛肉球亦都非常之大粒,汁亦都分開上,方便可以要幾多落幾多🙂🥢最後見到有款鮑魚燒賣做特價,每人可以叫一粒$8鮑魚比想像中大,這樣特價真是非常之
➡️友誼套餐 $268
🥢半隻燻香樟茶鴨、酸菜魚、自選兩款點心
🍗 燻香樟茶鴨
🍲酸菜魚
🥠點心選擇了牛肉球和蝦餃
🥢最後見到有款鮑魚燒賣做特價,每人可以叫一粒$8
鮑魚比想像中大,這樣特價真是非常之抵,一定必叫😊😊
總括來說,這個二人餐份量非常充足,二人食已經好飽肚,而且食物都用料精美,而且整得好味😋值得一提,呢間酒樓啲服務真係非常之好,不但經常走來招呼,而且當見食完的碗碟、茶水、碟中的剩骨,亦都好樂意幫手清理,禮貌十足,值得一讚。👍🏻👍🏻👍🏻