2018-07-31 2136 瀏覽
大埔平民美食雲集,今次我就揀左間日本拉麵店,價錢相當經濟,午市時間一個拉麵都只係$68咋!!! 令人相當好奇,到底呢個價錢可以食到咩質素既拉麵小店日式既裝潢,由趟門到店內既枱櫈都以木為主,並且擺放住藝妓公仔,再配上柔和既燈光,有種令人放鬆既感覺😌本身想試埋呢度既大阪燒、章魚丸子,但原來晚市先有😣…咁今次唯有試左拉麵先啦。其實我係想試香菜鳴既,不過由於朋友唔中意食芫茜,所以揀左再普通既一鳴拉麵,而好辣既朋友就揀左焰鳴拉麵一鳴拉麵 (普通麵質太麵、多蔥、豬軟骨、豬骨濃湯) $68第一眼望去感覺配料幾多,唔單止蔥多,連豬軟骨都幾多,完全見唔到麵!! 😯溏心蛋非常誘人,蛋白滑嫩,蛋黃香😋;湯底唔會好杰,食完唔會有黏口感,個人覺得咁樣岩岩好。由於食少少辣,所以點左一隻辣椒仔既唐辛醬;未撈之前D湯比較清淡,撈左之後,覺得有提味既效果🤤豬軟骨份量都唔少,不過就碎左D,而且感覺炆得未夠耐,軟骨位仍然硬得制😐;焰鳴拉麵 (硬麵質太麵、普通蔥量、叉燒、秘製地獄醬豬骨湯) $68一直我都比朋友食得辣,但佢呢碗兩隻辣椒既拉麵,真心頂唔順,真係好辣!! 😣而且佢既辣嗆過豬骨既味,飲落除左辣之外,就無其他嚕,所以
令人相當好奇,到底呢個價錢可以食到咩質素既拉麵

一鳴拉麵 (普通麵質太麵、多蔥、豬軟骨、豬骨濃湯) $68

焰鳴拉麵

一直我都比朋友食得辣,但佢呢碗兩隻辣椒既拉麵,真心頂唔順,真係好辣!! 😣而且佢既辣嗆過豬骨既味,飲落除左辣之外,就無其他嚕,所以我地一致認為一鳴好食D。🤔

叉燒都比得幾慷慨,有三大塊,而且相當厚身,不過肥瘦分部得唔係咁靚,底部肉質又鞋又乾,但近皮位就太多肥膏🤐

套餐炸雞加可樂 ($20)

熱辣辣炸雞共有四件,以呢個價錢黎講,份量算多;
套餐炸雞

我估係雞脾肉,食落唔覺得鞋,不過調味偏淡,點醬食比較好味

通常拉麵店比較少加一,但呢度有,所以計番落個麵度,唔係話特別平。但其實呢度既小食都幾多人推薦,如果午市都提供埋就更好
2018-07-28