2018-08-19 77 瀏覽
放假想同朋友去南生圍行下,順便過黎元朗食午餐,見到呢間日本餐廳食Omakase 套餐好抵食,質素又高,就決定試下。餐廳門口以黑色木裝修為主,係輕鐵站行過黎都好近好方便。我地今日揀咗10貫壽司套餐,坐吧台,可以一路食一路欣賞廚師的技術。前菜是海草素麵溫泉蛋,湯汁係清甜的䜴油汁,素麵係出奇地爽滑彈牙,清清地好開胃,溫泉蛋冰凍易入口,好嫩滑呀。依次係真鯛 , 海女魚, 烏魚子粉平目魚同黑魚子甜蝦壽司,肉質新鮮彈牙,味道清甜,特別係真鯛,魚香味重,肉質彈牙煙韌,有嚼勁。跟住係赤身醬油漬, 鯖魚,帶子同魚籽壽司,魚籽好大粒飽满,咬開魚香味超濃郁,清甜彈牙。馬糞海膽壽司,海膽味道濃郁,軟稔,入口即溶,紫菜爽脆。拖羅壽司,脂肪分佈平均,無筋,入口香味散發。蜆肉味噌湯,熱辣辣,好清甜,重魚味,唔腥,入口美味。食埋個甜品,黑糖糯米糍,咬開煙韌,黃糖粉味甜。
餐廳門口以黑色木裝修為主,係輕鐵站行過黎都好近好方便。

馬糞海膽壽司,海膽味道濃郁,軟稔,入口即溶,紫菜爽脆。
拖羅壽司,脂肪分佈平均,無筋,入口香味散發。
蜆肉味噌湯,熱辣辣,好清甜,重魚味,唔腥,入口美味。
食埋個甜品,黑糖糯米糍,咬開煙韌,黃糖粉味甜。