2023-07-13
想食呢間台灣菜好耐 之前見荃灣店經常大排長龍 比較少行入渣甸坊 最近先發現原來銅鑼灣都有分店😍門面好有台灣傳統風味 店內牆壁有好多台灣景點嘅掛畫 睇完即刻回憶返晒嚟 好想去台灣瘋狂食食食 於是今次揀嘅都係啲好地道嘅菜式😆🍜半筋半肉麵 💰78筋同肉嘅份量都幾多 兩樣都煮得好軟腍 牛𦟌肉大大件厚切片狀 入味又唔嚡 牛筋好彈牙 紅燒湯底超香濃 又唔會太咸 仲有蘿蔔同酸菜 配料充足🍱香酥炸排骨便當 💰68被排骨嘅size所驚訝 幾乎有成個碗咁大塊 炸得超香脆 便當除咗滷水蛋 仲有炒薯粒洋蔥芽菜 如果可以加啲汁就更perfect🍗塔香鹽酥雞 💰40鹽酥雞係台灣夜市小食必點之一 嚟呢度當然都要叫返一份試吓☺️食完排骨其實已經有啲飽 再食鹽酥雞 呢個都香脆 比起排骨就冇咁味 但冇骨可以大啖食都正🌮起司肉鬆蛋餅 💰40蛋餅喺我另一個台灣菜必點項目 蛋皮又薄又煙韌 肉鬆同起司份量唔吝嗇 帶點咸咸起司 蘸上醬汁甜甜哋更好味🧋珍珠烏龍奶茶 💰25黑糖珍珠煮得好夠腍 唔會令人咬到好攰🤣奶茶可以揀奶綠/烏龍/鐵觀音/鮮奶 啱晒想飲珍珠又想有唔同茶底嘅人 我就鍾意烏龍 覺得有茶香又唔會過於苦澀🧋現煮冬瓜鮮奶 💰26
🌮起司肉鬆蛋餅 💰40
🧋珍珠烏龍奶茶 💰25
🧋現煮冬瓜鮮奶 💰26
兩杯飲品都係少冰 正常甜度 比較起嚟冬瓜鮮奶會較甜 鮮奶味道較冬瓜味突出 但消暑不錯
🔔另設加一