1K
❀ Xi Xup #大圍❀❗️抵食又好味 尋覓正宗越南味道❗️——————————————————位於大圍嘅呢間越南菜雖然位置有啲偏僻,但依然唔少人去朝聖✨由於越南人主理,所有菜式都堅持用正宗越南手法烹調,喺呢度回憶起當時喺越南好似個富豪係咁食嘅日子😍見到評價好壞參半,但我自己以呢個價錢來講都算幾高質,而且夠正宗,推薦💓!
.餐廳裝修到好似酒吧咁,比較暗黑。佢哋嘅Booking超滿🤯當日好好彩咁早到少少所以佢哋可以安排個門口位置比我,但建議大家預先訂位!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷Xixup set $238佢哋有2人或者或者4人套餐,分量認真唔少,呢個價錢來講真係好抵食!想講喺灣仔就咁每人一碗越南河粉都唔止呢個價😳·☞ Rolls and Green/ streetfood/ shellfish♥大叻薄餅 (雞肉乾)第一次見越南薄餅🤩,感覺新奇!用米紙卷做底,烘到硬脆。面頭搽上豬肉乾醬,配上蛋、芝士同埋雞肉乾(可以選擇牛肉乾),有濃郁嘅潤味,我自己幾鍾意😚不過唔好內臟嘅人就未必啱。味道: 4.4/5 .☞ Noodles/ Rice x2♥ 生牛牛丸牛腩河粉招牌河粉反而冇想像中咁出色🙈。聽講呢度係用南
❀ Xi Xup #大圍❀
❗️抵食又好味 尋覓正宗越南味道❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
Xixup set $238
♥大叻薄餅 (雞肉乾)
第一次見越南薄餅🤩,感覺新奇!
用米紙卷做底,烘到硬脆。
味道: 4.4/5

☞ Noodles/ Rice x2
♥ 生牛牛丸牛腩河粉
招牌河粉反而冇想像中咁出色🙈。
聽講呢度係用南越嘅煮法,所以會落椰糖調味,湯底清甜,飲晒都唔會覺得太鹹,不過就略為太油。
牛肉片捧上嘅時候已經熟晒,不過算滑。牛丸冇我想像中咁香濃。
另外加咗招牌牛骨髓,食過好多間牛骨髓都發覺自己唔係太鍾意,因為真係好似肥膏咁😶呢間個口感更加似膏,唔特別推薦。
河粉感覺傳統,比較粗硬少少,唔係港式嗰種非常滑嘅河粉。
味道: 3.8/5
生牛牛丸牛腩河粉
生牛牛丸牛腩河粉

♥自製檳榔葉牛肉米紙卷
相比之下,覺得呢一款更特別亦更好食😚!
香港好少自己包米紙卷,但越南非常普遍。
自家製嘅檳榔葉牛肉其實同肉丸有啲類似,不過就長條型,而且口感實啲,味道非常之香😍!
另外提供埋檬粉、生菜、青瓜、楊桃、香葉同埋辣汁一齊包,幾好食😋!
味道: 4.3/5
自製檳榔葉牛肉米紙卷

☞ Free drinks
♥雞蛋咖啡
雞蛋咖啡

♥斑斕撞奶
斑斕撞奶

最令我impressed嘅係佢哋嘅嘢飲🤩🤩🤩!
好掛住越南嘅雞蛋咖啡,絕對係對味蕾嘅衝擊,返到嚟香港之後真係冇乜見過。好難得可以重遇,用雞蛋整成嘅順滑奶泡配上香甜嘅咖啡真係成杯世界級甜品咁😋!
另外佢哋嘅斑斕撞奶都十分之香而清甜,真係好正😆!
味道: 4.4/5
整體性價比: 4.5/5

整體來講,我自己幾鍾意呢間越南菜😚價錢合理得來而且真係食到越南嘅正宗味道,當日食到捧住個肚非常滿足咁走🤪推薦!

自製檳榔葉牛肉米紙卷
雞蛋咖啡