2008-06-16
有次男朋友話去T.S.T區食法國菜,於是喺呢個網頁揾咗幾間俾我揀,我見到其他評家影出嚟啲相,餐廳情調同埋食物都好似唔錯,幾吸引,又見到人哋寫有"法國鵝肝"同甜品有"心太軟",於是決定試試呢間。我哋book咗枱,入到去燈光好暗,情調好好,我地2個人,居然俾張4人枱我地坐,啲櫈大張舒服,整體環境唔錯。打開餐牌,第一眼見到鵝肝,即刻order,先嚟嘅係麵包,好脆,但舊牛油就好普通。另外揀咗煙三文魚凱撒沙律,平時我係唔食煙三文魚架!但今次我就即管試試,估唔味道都幾醒胃。跟住我哋揀咗一個龍蝦湯同埋帶子忌廉湯,龍蝦湯當然好味,唔會太杰,帶子忌廉湯就普通咗啲...主菜揀咗銀雪魚同埋安格斯肉眼扒(5成熟),先講個銀雪魚,塊魚煎得好香,啲肉好滑,又唔腥,個汁好特別,少少甜酸咁,令個銀雪魚唔會因為白汁而變得太"漏"。至於安格斯肉眼扒,雖然叫咗5成熟,但做得都唔太生又唔會話好多血水(所以中意食生啲嘅朋友,千祈唔好叫7成熟啦!否則會好熟),個扒好有牛味,肉質彈牙,我覺得份量就大咗啲。甜品揀咗個香橙梳乎里同埋朱古力三重凑,因為入面有心太軟,梳乎里係好正宗嗰隻,一食落口就變晒泡嗰啲口感,幾得意,都係心太軟最正,i
甜品揀咗個香橙梳乎里同埋朱古力三重凑,因為入面有心太軟,梳乎里係好正宗嗰隻,一食落口就變晒泡嗰啲口感,幾得意,都係心太軟最正,is my love!!
到咗餐飲,諗住無乜特別架啦!但嚟到西餐廳,梗係試吓咖啡啦!於是就咁叫咗杯熱咖啡,男朋友就要凍檸水,估唔到佢杯普通嘅咖啡都唔錯,我平時都有飲開咖啡嘅習慣,雖然唔太識品評咖啡,但覺得佢個咖啡真係幾香同滑。
用三百蚊左右可以喺尖沙咀區食到一餐法國菜真係算抵食,而且味道又好,我下次一定會再去。