2021-06-13
入到天水圍搵朋友,不約而同想食酸菜魚,之前試過同場另一間酸菜魚,朋友就介紹叫我試下呢間川粵閣。入到去地方都算乾淨明亮,我地點左個大生魚酸菜魚,炒萵笋同牛柏葉。等左一陣萵笋黎先,萵笋基本上點炒都好食😂佢ge萵笋係切一片片,食落好脆好鮮甜,腩肉都整得好入味又唔會膩~而牛柏葉都好有驚喜,本身我唔算特別鍾意食朱柏葉,佢呢度個牛柏葉全部切到細細舊,索晒d汁之餘仲整得好爽口。但我係唔記得影相😂跟住超大碗酸菜魚上菜!一眼望去就係見到熱辣辣同好多魚!本身我唔係好叻𦧲骨,好在揀左呢個生魚係冇乜骨,最多係有一兩條,而且佢真係比好多魚肉,加埋個小辣湯底,又香又麻簡直停唔到口。個酸菜魚仲跟左薯粉響底,唔知有冇得叫佢加底薯粉,覺得唔係好夠食😂總括黎講係超滿意一餐,有機會入大西北一定會再食~
總括黎講係超滿意一餐,有機會入大西北一定會再食~