2022-07-25 1018 瀏覽
前果排肚濟濟唔舒服,想食啲清淡嘅野,但灣仔美食雖多,味淡食物選擇其實唔太多;有一日行過公司樓下嘅新深粥店,試過一次之後覺得實在發現得佢太遲啦!應該要早啲嚟幫襯,因為佢個味道完全係我想像中果種粥品水準,味道唔算濃亦唔算淡,"結結地"之餘又份量適中,我最鍾意食佢嘅豬紅皮蛋粥,喺食慾麻麻嘅時候真係好對胃口架!除左一般嘅粥品,喺小食方面,新深粥店亦同時有賣白糖糕、油器、腸粉、炸兩同少量麵食,都幾多款式架,唔淨止得弼。我食左幾次都係外賣自取,暫時未試過堂食;不過我行入去店內嘅時候發現佢鋪面都企企理理嘅,唔使擔心衛生問題!最值得一讚嘅係,落單、收銀以至出品速度都係極快,我每次去買粥,幾乎一俾完錢就有得攞野食咁濟,對於生活節奏快嘅香港人嚟講係一大賣點!

2022-07-04
3 分鐘 (外賣自取)
午餐