2019-07-26
今日近觀塘嗰邊放工, 朋友介紹去咗<華香雞>食家常餸。 華香雞歷史悠久,最近卷土重來, fusion 菜食得多,有傳統嘢一定去試!餐廳位於觀塘舊工廈區樓上店, 行一層樓梯就到。餐牌主打當然係食雞, 仲有其他養生小菜,飯餐,智能煲系列,家常餸菜炆排骨。。 等等我哋梗係要揀出名嘅華香雞, 一於来個雙拼, 招牌華香雞拼烏龍茶香雞( 例牌$70,雙拼 +$10)。 前者雞皮夠爽, 雞肉唔夠滑但幾結實, 有雞味。 烏龍茶個款又唔覺有茶薰香嘅味道, 反而有豉油雞味。附設嘅三款醬料各有特色:沙薑蓉 薑蔥蓉和 麻辣醬。 麻辣醬非常滋味唔會太辣,炒得好香仲有啲薑蓉喺裏面。欖角白鱔 + 白米飯碗 $65白鱔比較細件, 肉質肥美不過多骨, 欖角有獨特嘅香味, 仲加咗檸檬吊味又唔會過鹹, 非常美味。 白飯好有米香, 配白鱔嘅汁一流!黃酒雞配白米飯 $50濃濃嘅酒香, 煮得進入味嘅係木耳。 雞件就預咗粗嚡, 女士們吃相當補身~😋梅菜菜心。 估唔到梅菜都可提升菜心本身嘅鮮甜, 特製器皿keep住熱 仲夠曬原汁原味, 簡單一味淥菜都可以送飯~例汤: 南瓜紅蘿蔔, 夠曬清潤! 餐廳標榜唔落味精, 食得
餐廳位於觀塘舊工廈區樓上店, 行一層樓梯就到。
欖角白鱔 + 白米飯碗 $65
黃酒雞配白米飯 $50
例汤: 南瓜紅蘿蔔, 夠曬清潤! 餐廳標榜唔落味精, 食得健康,果然番到屋企唔會口渴!
餐廳每款套餐小菜抵食,美味,健康, 夠分量, 價錢又唔貴冇加一, 非常親民嘅美食!