2024-10-06
🎡 係一間懷舊作主題的台灣菜餐廳,都幾有特色。位置可能要揾下,因為系商場最入邊。一入去你就會見到有不同懷舊裝飾,及懷舊玩具售賣。但整個天花的綠葉裝飾,感覺就有點over了。🥢🍽️ 🍱 嘆嘆套餐 ($118), 包括以下3樣: 🍜 海南切雞養生蟲草花白湯麵 (手工幼麵) 湯底甜淡; 手工麵有咬口。 🐤 鹽酥雞 驚喜,香脆多汁。 🥞 招牌黑糖珍珠奶蓋千層蛋糕配麻糬 質地有點兒硬,黑糖醬過甜,珍珠粉粉口感,配上麻糬餡…um…有點too much的感覺,好有罪惡感。🥘 卜卜白蜆雲吞鍋 ($88)白蜆大約有5粒,蜆肉不瘦; 雲吞內餡份量足,脹卜卜; 仲有其他豆卜,蔬菜等,材料頗豐富。🍳🦪 九層塔蠔仔炒蛋 ($58)有驚喜。蠔仔好飽滿脹卜卜,蛋火候剛好,炒得鮮嫩滑口。🧆 夜市小食拼盤 ($58)有台灣腸x1, 甜不辣x3, 鹽酥雞粒x5, 脆皮台灣腸,正! 鹽醉雞炸得幾香脆,調味都好平均,加分。🍨 啡啡雪山 Affogato ($38)其他地方見到通常都$50up, 哩個價錢所以就即刻試下!咖啡炭燒味濃。🧋 熊仔特濃奶蓋珍珠奶茶 ($32)奶
🥢🍽️
🍱 嘆嘆套餐 ($118), 包括以下3樣:
🍜 海南切雞養生蟲草花白湯麵 (手工幼麵)
湯底甜淡; 手工麵有咬口。
🐤 鹽酥雞
驚喜,香脆多汁。
🥞 招牌黑糖珍珠奶蓋千層蛋糕配麻糬
🥘 卜卜白蜆雲吞鍋 ($88)
🍳🦪 九層塔蠔仔炒蛋 ($58)
有驚喜。蠔仔好飽滿脹卜卜,蛋火候剛好,炒得鮮嫩滑口。
🧆 夜市小食拼盤 ($58)
🍨 啡啡雪山 Affogato ($38)
🧋 熊仔特濃奶蓋珍珠奶茶 ($32)
奶同茶平衝得不錯,珍珠就系唔彈牙,系粉粉口感果款珍珠,唔係我個人喜好。
❣️無加一