2022-12-01 33 瀏覽
今次同老友去 觀塘中海日升中心食台灣野。 餐廳門牌大大個, 襯埋古式紅門, 好搶眼打開餐牌好多野食, 而且價錢相宜古早味魯肉飯同埋台南擔仔麵都係$38, 晚市好少食到依個價錢, 而且份量足,我同老友share 每款食一半都已經夠飽。我個人傾向喜歡魯肉飯多D,魯肉粒好入味多汁, 好好送飯. 老友就鍾意擔仔麵, 麵線幼滑, 肉醬加埋芽茶絲, 爽口好食我好鍾意食鴨舌, 但自己整要好多功夫, 所以好多時如果餐牌有鴨舌, 我都會忍唔住叫。 今次個阿婆鴨舌 ($62), 份量好夠, 每條都好大條連埋兩邊叉骨,吃進口又軟又滑,加埋少少軟骨, 好有口感, 吐出來都只有一片小骨,好入味甚至有點鹹叫了燙蕃薯葉($48), 好幼嫩, 剛剛好可以中和鴨舌的鹹味值得一讚係門外有自助水機, 可以自斟自飲, 好方便

打開餐牌好多野食, 而且價錢相宜

老友就鍾意擔仔麵, 麵線幼滑, 肉醬加埋芽茶絲, 爽口好食

值得一讚係門外有自助水機, 可以自斟自飲, 好方便