2018-02-14
近期寒風刺骨,邊爐癮不斷,今日終於搵到腳。唔係朋友食過,係條街度真係唔會留意到呢間舖,事關間舖係2/F, 招牌寫uniboil,齋睇個招牌仲以為食西餐,真係估佢唔到有邊爐打,完全係睇唔出有邊爐打囉。邊爐似日式,但居然有麻辣湯底,最啱鍾意食辣嘅人。邊爐係一人一爐方式,既衛生又啱我呢啲成日搵唔到腳嘅邊爐怪黎止咳。另外,夜晚要係上環搵食都唔係易事,仲要搵邊爐真係難上加難。最後我地點左一個麻辣湯底嘅牛肉鍋同咸蛋南瓜湯底嘅豚肉鍋。100左右一個鍋,仲要有好多料,以上環呢個貴價地段,點搵呀。麻辣湯底真係夠麻夠辣夠惹味,至於個咸蛋南瓜湯仲正,怪不得朋友極力推介。南瓜湯底就見得多,係未見過加左咸蛋嘅南瓜湯底。飲落口有甜甜地嘅南瓜味,又有淡淡嘅咸蛋味,直頭可以當湯飲。火鍋料嘅牛肉同豚肉都好新鮮,又肥瘦適中。唔似大XX果啲,湯底又無味,啲肉又齋肥。鍋裡面仲有好多肉丸,平時都好鍾意食芝士丸,但發覺呢間啲芝士丸好似唔同啲,特別濃,啱晒我呢啲芝士粉。另一個值得推介嘅係佢其中一隻丸,若果無食錯,係有生姜皮蛋係裡面,好得意。因為我同朋友都鍾意食辣,所以另外加點左個口水雞,好驚訝有機械人侍應黎捧餐,唔知係咪少出街食飯
因為我同朋友都鍾意食辣,所以另外加點左個口水雞,好驚訝有機械人侍應黎捧餐,唔知係咪少出街食飯呢? 真係第一次見。口水雞真係邊食邊流口水,真係好麻好辣好過癮。
其實見到佢餐牌都有幾多唔同類型嘅鍋,好似日韓中都有,下次一定要試埋其他。見到有其他客人食緊烤魚,好似幾吸引。另外一讚係呢度地方寬敞,坐得好舒服,抽氣又好,唔洗食到一身煙。