2015-06-13
今次由靚女空姐吹雞搞旅遊網友聚會,好難得咁多旅遊谷友聚首一堂,大家旨在見見面,吹吹水,計劃一下旅遊大計咁。呢次約會已經籌備左一個多月,多得有靚女空姐朋友一早訂定位,我地先可以以$198食到晚餐自助餐仲要係星期六晚添,咁嘅價錢,又有咁好環境,坐得舒服又唔限時間,我話呢個員工優惠真係造福好多親朋戚友呀。我地一行22人相約在國泰城Headland Hotel一樓嘅Lion Rock Café開餐,其實只要有機場巴士E線就可以在國泰城門口落車,行幾步就到啦,十分方便。我18:10就到左啦,呢度環境好舒服優閒,兩邊落地玻璃好開揚,全場約有140個位,當晚已經FULLY BOOKED,我地分別坐在3張長枱,朋友陸陸續續到來啦,我地開始各自搵食啦,先來一杯咖啡先,呢度有咖啡同茶包自助任添,由咖啡機即磨的咖啡好香濃。再沖定杯檸檬紅茶清清腸胃先。沙律吧蔬菜好新鮮,仲有燒過嘅青紅黃椒增添色彩同香味,吧枱有多款沙律醬任君選擇,仲有沙律吧度有芝士比你自己切任你食同配有克力架餅乾,我好欣賞呢度嘅沙律吧、好豐富呀、好REFRESH我嘅味雷接住就係食佢嘅剌身啦,有三文魚、立魚、吞拿魚,不過佢存放得唔係咁好,好易就出
我18:10就到左啦,呢度環境好舒服優閒,兩邊落地玻璃好開揚,全場約有140個位,當晚已經FULLY BOOKED,我地分別坐在3張長枱,朋友陸陸續續到來啦,我地開始各自搵食啦,先來一杯咖啡先,呢度有咖啡同茶包自助任添,由咖啡機即磨的咖啡好香濃。再沖定杯檸檬紅茶清清腸胃先。 沙律吧蔬菜好新鮮,仲有燒過嘅青紅黃椒增添色彩同香味,吧枱有多款沙律醬任君選擇,仲有沙律吧度有芝士比你自己切任你食同配有克力架餅乾,我好欣賞呢度嘅沙律吧、好豐富呀、好REFRESH我嘅味雷 接住就係食佢嘅剌身啦,有三文魚、立魚、吞拿魚,不過佢存放得唔係咁好,好易就出晒水,好彩食完無肚痛啫,仲有瀨尿蝦、腐皮 壽司,都算合格啦 再嚟就食扇貝、翡翠螺。螺夠晒大隻好彈牙,但略嫌淡口啲 終於等到長腳蟹出現啦,好似曇花一現咁,好快就比人搶晒,好彩臨尾搶返幾隻腳返嚟咋,放定係枱面嘅蟹剪終於可以出場啦蟹腳好鮮甜 呢度熟食都有大約10幾款,我攞左啲春卷、咖哩汁點薄餅、薯仔、咖哩雞、腸仔、墨魚波波、蒸魚... 甜品有朱古力蛋糕、士多啤梨慕絲、芝士蛋糕、玻璃樽仔戴住芒果布甸都好好食,第一輪好快就搶晒,等左好耐先有第二輪可以攞到嚟食。生果都好租好新鮮 雪糕要排長龍先攞到,但都算幾好啦,有幾款味道比你自己載,再加埋啲杏片PERFECT
題外話/補充資料:
其實今時今日用呢個價錢食到餐自助餐,真係算唔話得架啦,食物質數唔會差得去邊,款式都夠食,基本上都無咩可以咋型,只係嫌佢添加食物比較慢,好似長腳蟹咁只係一個鐘頭先拎一盤出嚟,唔夠一分鐘就比人搶晒,比得咁孤寒不如唔好比啦。仲有排隊自己添雪糕果度真係幾費時,排晒長龍咁,建議佢不如佢揾個人快快手幫人添好過啦。
雖然咁多不滿,但如果問我下次嚟唔嚟,我都會係再嚟嘅,因為價錢實在太吸引啦