2021-10-29
去開銅鑼灣血併,行到攰要搵地方醫肚,係金百利就有一間叫 築地日本料理,突然間好想食日日嘢(我太掛住家鄉了),好彩walkin 唔使等位,(餐廳可以booking),餐廳menu 都有好多唔同種類,主要有刺身,創作壽司,卷物,燒物,拉麵,丼,1人前餐,2人前餐都有。由於我對甜蝦,帶子情有獨鍾,所以我主要食呢兩樣嘢,叫咗甜蝦刺身,海膽帶子卷物,蝦蝦三笑(有蟹膏熟蝦,蟹膏甜蝦,赤海蝦),仲叫咗鹽燒鯖魚。食物好快上枱,有效率,先上鹽燒鯖魚,鯖魚有手掌咁大條,燒得皮脆肉嫩,肉身唔會好乾,成條魚好快比我KO咗海膽帶子卷物嘅配搭好特別,卷物外有帶子,海膽,內有蟹柳,牛油果🥑,食落海膽帶子新鮮鮮甜,帶子好彈牙😂😂,有幾個層次,又甜又清新咁(因為有牛油果關係)蝦蝦三笑,蟹膏好似畫龍點睛係蝦蝦三笑上面,而赤海蝦、甜蝦鮮甜。甜蝦刺身唔使我多講,甜蝦新鮮,食落肉身煙煙un un 好有口感得4隻唔夠喉吖😅