2021-12-13
星期五晚又係大埔覓食夜,今次近近地,揀左間係鐵路站附近嘅拉麵店。原來晚市都有套餐,我地一行四人,叫左個四人餐$448,內有4碗拉麵(可以揀任何一款湯底)、4個$40以下嘅小食、4罐飲品。豬軟骨櫻花蝦上枱果陣蝦味撲鼻,飲落都有蝦味,而且少少辣,唔錯,唯一缺點係唔夠熱。麵量唔多,男仔食一定唔夠。豬軟骨煮到好淋,而且有三大舊,非常滿足。豚腩雞骨醬油我只試左湯底,有淡淡嘅雞味。豚腩辛辣(小辣)呢個辣度比櫻花蝦辣少少。豚腩好好味,豬味濃郁。牛肉辛辣(中辣)日式嘅牛肉即係肥牛,相當肥,而且無牛味,一致認為牛肉唔好味。所有小食雖然都係入貨,但勝在新鮮炸出黎,熱辣辣、脆卜卜,呢個好加分。吉列炸蝦蝦肉細,炸衣較厚。大阪燒每件外層都炸到啡黃色,再加上大量醬汁,唔中意食大阪燒同椰菜嘅朋友都夾黎食,因為係佢眼中,只係一舊炸油器😆。中唔中意就見人見智,但肯定呢度唔係正宗大阪燒。 北海道蟹肉薯餅預左無蟹肉味,薯蓉似係用粉開出黎果D薯味。我個人唔太中意。一口蝦多士蝦肉好淋,而且蝦味一般,油膩感偏重。埋單連加一,人均$123,每人一碗拉麵、小食、飲品,性價比都算唔錯,但味道唔可以太高要求😅。另外,餐廳只收現金。
豬軟骨櫻花蝦
豚腩雞骨醬油
我只試左湯底,有淡淡嘅雞味。
豚腩辛辣(小辣)
呢個辣度比櫻花蝦辣少少。豚腩好好味,豬味濃郁。
牛肉辛辣(中辣)
吉列炸蝦
蝦肉細,炸衣較厚。
大阪燒
北海道蟹肉薯餅
預左無蟹肉味,薯蓉似係用粉開出黎果D薯味。我個人唔太中意。
一口蝦多士
蝦肉好淋,而且蝦味一般,油膩感偏重。