2012-08-21 374 瀏覽
Mikiki 開左咁耐 , 都係去過一次 .... 新蒲崗呢個地方 ,我真係好少好少踏足 , 要向媽媽證實一下 , 我細個究竟有無黎過 ...平時唔會去都好啦 , 有時團購就係咁 ... 有能力令人周圍走去覓食今次呢間越式工房 , 買左團購都有好幾個月 , 終於抽到時間黎食二人餐包六道菜 , 另外仲可以用優惠價單點其他菜色, 真係幾抵 ~1. 泰式青木瓜柚子沙律~ 平時食好多地方都整到好咸 , 呢度反而係甜o既 ...原因應該係佢用左泰式辣雞醬 , 不過味道唔係幾夾 , 青木瓜絲好爽口, 柚子份量比較少1 , 食下食下又清晒喎2. 越南扎肉蒸粉飽~ 細細件 , 餡料有 d 酸酸地o既蘿白絲 , o係面再放少少扎肉 , 無乜特別 , 個粉飽皮放耐左會乾同變得韌 , 要盡快食 , 味道一般3. 馬來沙嗲串燒~ 係雪藏雞柳 , 上枱o個刻見到有少少失望 , 心目中呢 d 雞柳係超鞋o既而家睇落好似燒到過晒火咁 , 幻想到佢會係又鞋又乾又有燶味 , 點知咬落去又有 d 驚喜喎 , 幾彈牙而且個味道都唔錯喎 , 沙爹醬都幾香4. 泰皇紅咖喱炒蟹~ 紅咖喱帶點辛辣 , 有輕微似冬陰公o既酸味 ,

1. 泰式青木瓜柚子沙律
~ 平時食好多地方都整到好咸 , 呢度反而係甜o既 ...
原因應該係佢用左泰式辣雞醬 , 不過味道唔係幾夾 ,
青木瓜絲好爽口, 柚子份量比較少1 , 食下食下又清晒喎
2. 越南扎肉蒸粉飽
3. 馬來沙嗲串燒
4. 泰皇紅咖喱炒蟹
~ 紅咖喱帶點辛辣 , 有輕微似冬陰公o既酸味 , 配料有蕃茄及椰菜花
好夠淋好入味 , 不過咁大碟咖喱汁 , 又如再多 d 配料就仲正
肉蟹睇落唔大隻 , 但食落都幾多肉 , 仲好滑好甜 , 肉質似乎係恰巧炒熟
美中不足係隻蟹開蓋後只係一開二 , 又無預先 " 鉗 " 開 d 殼 , 比較難剝
但整體黎講 ... 呢碟蟹就算唔係有團購價 , 我見佢 menu 個價錢都唔貴
仲可以加錢配農夫包 , 以佢個咖哩汁, 香濃得黎唔會太油 , 應該幾夾農夫包
5 印度烤餅
~ 上枱好快就食左 , 無影到相 , 一般雪藏o既酥餅 , 趁熱食唔會差得去邊

6. 是日甜品
~ 無食到 , 我地食飽就去埋單 , 完全唔記得左仲有個甜品未食 ><"

7. 辣椒膏炒蟶子
~ 團購價加 $ 38 , 比想像中大碟得多 , d 蟶子好短但肥o都o都 , 好得意
食落都幾鮮甜幾肥美 , 間中都食到一兩隻係有沙o既 , 但可以接受o既
味道甜甜地 , 好香洋蔥同紅椒味 , 反而無乜辣味 , 容易入口 ~
8. 冬陰公湯泡花甲
~ 同樣係加 $ 38 , 相對起黎 , 花甲份量不及蟶子多 ,
冬陰公湯真係純粹用黎煮個花甲 ... 連一粒菇都無 ,
花甲好入味 , size 一般 , 冬陰公湯都幾辣 .... 仲非常之咸 ,
如果單點一碗冬陰公湯係咁o既質素o既話就好唔掂 ...
我唔知係咪因為我地叫泡花甲所以主打係令 d 花甲入味 , 所以先咁咸
9. 柑桔青檸梳打 / 咸桔柑七喜
~ 正常味道 , 冰凍解渴 , $ 20 一杯 , 價錢合理
## 團購比左 $ 98 , 連埋補返個原價加一 , 呢餐共 $ 240 左右 , 好平 !!
食物同環境都唔錯 , 睇定左 menu , 明爐魚 $ 78 , 大頭蝦 $ 128 / 2 , 下次見 ^^
2012-08-20
用餐優惠