2023-02-13
抵食大份台灣便當🍱🥰終於試到bookmark左好耐既台灣餐廳,未食之前已經十分期待😝餐廳採用半自助形式,係門口叫左野食之後搵位坐,店員會幫手送餐🙆🏻♀️我地叫左👇🏻💛南投紅燒牛腩便當 $68 呢個份量係超乎想像地多😂牛腩鋪滿曬成個便當🥳🥳味道亦都唔錯,煮得好入味又淋,無咩筋同肥油,食落啖啖肉,大滿足❣️配菜亦有唔少,有塊煎蛋同蔬菜,可以balance返食肉既罪惡感,而飯粒都煮得幾出色,每粒都好飽滿有咬口👍🏻💛鹽蒜四季豆 (追加小食+$14)叫便當或者麵食可以用優惠價追加小食,我地揀左四季豆,炒得超有鑊氣,火候控制得好好,豆入面仲好juicy,十分惹味😋😋💛台灣鐵路大排骨手工湯麵 $70排骨份量同樣好多,炸得香脆,每塊排骨入面仍然充滿肉汁,外脆內軟,配埋手工湯麵食非常夾😗💛懷戀鹽酥雞 (追加小食+$14)呢度既炸物相當唔錯,另外叫左個鹽酥雞追加小食,同樣炸得好香口,外脆內軟,食到停唔到口🥹🥹雖然只係$14,但份量唔少,有好多舊,啱曬想過下口癮既我🤣🤣另外跟餐可以揀冷泡茶,我地揀左芙蓉蘋果茶同梔子花綠茶,配搭非常新鮮❣️蘋果茶有啖啖既蘋果味,飲落清甜,感覺清新🥰梔子花綠茶同樣清香,綠茶味好濃,
我地叫左👇🏻
💛南投紅燒牛腩便當 $68
呢個份量係超乎想像地多😂
牛腩鋪滿曬成個便當🥳🥳
💛鹽蒜四季豆 (追加小食+$14)
💛台灣鐵路大排骨手工湯麵 $70
💛懷戀鹽酥雞 (追加小食+$14)
蘋果茶有啖啖既蘋果味,飲落清甜,感覺清新🥰
梔子花綠茶同樣清香,綠茶味好濃,十分解膩,而且呢個配搭市面上比較少見,值得一試🙌🏻🙌🏻
Overall黎講餐廳野食質素唔錯,份量都幾大份,同區黎講算好抵食😆雖然採取半自助形式,但服務都十分周到,店員非常有禮貌,環境都坐得舒服,幾適合朋友聚會,下次有機會一定會再黎🤩
味道:8.5/10
性價比:9/10
📍 小胖台灣便當
沙田沙田正街11-17號偉華中心2樓3B-3C號舖
📌人均消費: $51-100
#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #steak#foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #台灣菜#hkfoodpic#hkfoodblog #bistro #cafe#LF沙田#台式美食 #美食推介 #香港美食推介 #香港美食推薦 #沙田美食推介#沙田美食 #台式定食 #台灣便當