2024-03-05
呢排天氣陰陰濕濕,好想食冬陰功。公司附近有間泰國餐廳,都未食過。今日一個人就去試下。有粉面餐,餸,面底,湯底,同飲品都可以自由選擇,夠晒彈性。啱晒我地呢啲麻煩人😅。我叫左燒豬頸肉金邊粉配冬陰功湯底,飲品要龍眼冰,要加$8,另外可以優惠價$20加一碟炸蝦餅,貪心既我當然又要埋啦!先黎龍眼冰,好大杯🥤,爽豬頸肉金邊粉份量好多,湯底製作認真,飲落同叫一個冬陰功湯一樣,有酸辣,有香茅南薑椰香,好有層次感。豬頸肉外面燒得乾身,但裏面仍保存到肉汁,I like it。其實我落單時問過,河粉吾係泰國好寛果隻河粉,係一般既港式河粉,所以我要金邊粉,QQ既,無令我失望。炸蝦餅新鮮熱騰騰,蝦餅彈牙。等食既時候,見到隣枱上海南雞河叻沙湯底,有炸豬皮同半隻蛋,雞睇落好滑,下次要試呢個,格離飯香😄65蚊一碗泰式粉面連飲品,仲要有幾十款任配搭,邊度搵,外面車仔麵都要40幾啦!
先黎龍眼冰,好大杯🥤,爽
炸蝦餅新鮮熱騰騰,蝦餅彈牙。