2018-11-24
元朗吃晚飯的小店多不勝數,真係有選擇困難症,好彩我平日都有做下research,浩食冰室一直在我待食名單之內。我們一行4人,晚市7點15分到達,完全不用等位,8點後就陸續多客了。我地揀左特價4人餐 $588,包4位晚餐及4杯精美飲品,湯,小食。先黎左4個餐湯,意外地竟然係中湯,好彩都好好飲,有一碟開胃小菜麻辣雲耳。餐A,選左鹹豬手,size 都唔細,但人類的思考總是……感覺隔離枱果隻大d,應該係錯覺黎既。 我和朋友們都好喜歡食鹹豬手,德國豬手既,大家評語一致通過,厘度隻豬手係我地食過最好食既,佢層皮好薄好脆口,上枱熱辣辣,最重要係切開後d肉係好滑,完全唔會乾乾硬硬,味道適中,唔會太鹹,基本上唔駛點汁已經好好味,大厨真係超級抵讚。餐B,揀肉眼扒,要6成熟, 一上枱我朋友就急不及待切開,好明顯係已經8至9成熟了,好嚡好硬,味道又唔算差既,要練下牙力餐C,㨂大蝦西冷扒,我朋友又話要6成熟,我其實好想要5成熟。 到上枱……説好的大蝦呢? 2隻炸到變左蝦干……西冷牛扒趕快切開……WoW,竟然係我暗暗希望的5成熟,軟,稔,滑,囗感尚算不錯,個人滿意之選。 餐D,揀燒羊架,要8成熟。 因為我地放左十
餐D,揀燒羊架,要8成熟。
因為我地放左十分鐘後先切,放久了切開係完全熟,好彩都算稔滑,有d羊酥味,味道也算合格,人類通病又黎了,見隔離枱左右羊架餐都係有3支羊架,我地係2支半,2支架再加半片羊肉叠在一起。
套餐4人包飲品4杯,6人包飲品6杯,同一款餐同一價格,4人就有點蝕底既感覺。 因為d特飲實在太好飲了,人類既貪念怨念又出左黎。
噴射咖啡~入面有兩球咖啡冰,所以由頭飲到尾都係原汁原味,咖啡屬於濃味果隻,岩我。
另我朋友要左一杯減糖既,佢地都能配合需要,唔該唒!
鮮菠蘿汁~真係鮮菠蘿做,朋友話好飲。
紅荳冰~入面有2粒紫薯糯米糍,好飲又多左口感。
店面唔算大,樓上也有座位。 店面光線足,略嫌枱細,擠迫感強烈。
其中有一位女員工服務出色有禮,謝謝。
埋單冇加一,絶對抵食。