2018-12-18
难得放假约左friend食晚饭,个friend话想食面,于是黎到食山城小面。其实间店都几细,剩得几张枱,雪柜有一张枱仔专门for一个人既食客。同个friend要左一个两人set,小食拣左黄金皮蛋同手撕鸡,面就要左担担面同刀削面。手撕鸡应该系用左鸡胸肉做,入口有咬劲,唔柴,凉拌既酱汁有少少甜味都几特别,好赞。黄金皮蛋中间蛋黄仲系半固体状,食落出面爽口入边软滑,超正!不过面就麻麻啦,担担面可以选择幼面同粗面,我要左幼面,结果碗面上到黎五分钟唔够就变成糊状,坨晒,可能系因为无过冷河。下次决定试下粗面,希望情况会唔同。个friend要左刀削面,味道ok,面系出边买既成品面饼,同预期有d出入,但系亦可以理解。至于红糖冰粉,糖水系有甜味既,不过冰粉本体就无甜味啦,个friend话觉得岩岩好,不过我一向嗜甜就觉得麻麻啦。总之,就呢个价钱呢个出品而言,性价比好高。