2018-01-11
近年將軍澳真是發展蓬勃,很多大型商場都開設了一些高質素或連鎖式的餐廳。雖然住在將軍澳,但係咁耐先知道原來開咗一間miso no.1 札幌拉麵,平時都係去開鑽石山食~ 今次就試吓將軍澳天晉樓下的新分店。地方同其他分店一樣好整潔,職員服務態度好,上菜速度高,有禮貌。佢有分一人晚餐、自選二人餐、店長推薦二人餐etc.我和爸爸揀咗個$258店長推薦二人餐,包括兩個拉麵或飯,四款小食和無酒精飲料2杯,真是很抵食。小食是從四款種類之中,每款選擇一樣。沙律類,我們揀咗蟹籽沙律。材料有新鮮的青瓜,生菜,蟹籽等等。沙律菜切成絲,很新鮮,爽脆。沙律醬份量剛剛好,每一啖都有清新的沙律醬,👍🏻不會顯得太膩。自家製餃子,餃子皮煎得香脆,不會油膩。皮薄餡料多,菜同埋肉都分量十足,都幾頂肚~點埋酸醋,好好食同埋開胃。燒物類小食揀咗燒牛舌。本身已經好鍾意食牛舌,充滿牛味又好鮮嫩,加上些少檸檬汁,格外清新,更能帶出牛味。炸物類小食就選擇了吉列炸蝦。一客有三件。這間餐廳的炸物全部都是新鮮炸起,入口的一刻還是燙口的,而且外皮很鬆脆。炸蝦爽口彈牙,裏面更是晶凝通透,加上外皮酥脆,沾上沙律醬,滋味。上完小食已經好快手上海鮮拉麵
佢有分一人晚餐、自選二人餐、店長推薦二人餐etc.
小食是從四款種類之中,每款選擇一樣。
沙律類,我們揀咗蟹籽沙律。
燒物類小食揀咗燒牛舌。
炸物類小食就選擇了吉列炸蝦。
上完小食已經好快手上海鮮拉麵和鰻魚飯。
加左$10要鰻魚飯(大)。
雖然鰻魚不是原條上的,但都足足有半條。能夠用這個價錢食到,真是很抵!
鰻魚上面鋪滿醬汁,鰻魚口感鮮嫩,經過烤煎後,魚香味更加濃郁,入口充滿魚油香。
海鮮拉麵分量都幾多,上菜速度也很快。
拉麵的湯味道濃郁,鮮蝦爽口彈牙。它更有一些香蔥,蔬菜等,為拉麵更添爽脆口感。拉麵煙靭,夠滑身,拉麵吸收了湯底的濃郁味道,滋味無窮。
這個二人餐真的很抵食,我和爸爸最後都食得很飽。想不到用200多元的價錢可以吃到兩個主菜,四款小食加2杯飲品。下次定必要試試它的壽喜燒鍋定食~