2023-01-27
話説我有一日突然想食日本嘢,但係又懶得出市區,就上網睇吓附近有咩日本料理抵食,就搵到呢一間,所以把心一橫決定試一試。我同朋友兩個人去食,由於好肚餓所以叫左好多嘢食,睇吓張單加埋都唔使$300!首先嚟咗個胡麻醬素菜豆腐沙律,豆腐在麻醬的加持下更顯豆味,整體口感清新,素菜中規中矩,作為開胃菜的確一流。然後係一鳴創作醬炸雞,炸雞份量足,粒粒都啖啖肉,就咁食已經好惹味,落咗檸檬汁則有助去油膩,而且亦更加開胃,美中不足的是有啲雞粒炸粉厚左少少。到了主菜環節,先上了黑蒜拉麵,一層薄薄的黑蒜油覆蓋了整碗拉麵,吃起上來會比較油膩,未必個個都岩食。最大驚喜的就是明太子海鮮御好燒,首先最緊要嘅就係十方足料,真係淡淡都有海鮮,而明太子醬酸酸甜甜,配搭由海鮮蔬菜同麵粉混合而成的餅底,簡直係人間美味,一啖接一啖停唔到。所有材料都煮到偏軟,切起上嚟比較輕鬆,實在係一家大細嘅必選菜式。總括依然都係十分之抵食,而且品質都唔錯,有機會會再嚟食過。
總括依然都係十分之抵食,而且品質都唔錯,有機會會再嚟食過。