2016-06-20 5495 瀏覽
 拍拖紀念日: 女朋友話想食法國菜, 咁咪問下朋友有乜好介紹又唔好過千蚊落樓. 朋友就一句"好難喎Openrice la".仲話老友,唉, 自己搵.哈,又俾我係Openrice搵到一間,D comment 寫Lunch又唔算貴,咁我估Dinner 都唔會好貴,咪訂枱試下.間餐廳環境唔錯, 燈光悠和,有Music,牆上仲掛左D藝術畫, 都幾靚.好喇,坐底睇下餐牌先. Salad Bar+餐湯+前菜+主菜 (4道菜法國晚餐) OK抵wor. 計一計兩個人都唔使$600蚊, 咁咪豪D, 加埋甜品都係加$20, 見到枱上有寫wine promotion $180 一枝, 女朋友鍾意飲白酒,即刻點埋, 刑左(自己覺得,哈哈)我地就點左,Salad Bar煙三文OK,鴨胸好嫩.好好食,酸木瓜絲,酸酸地幾醒胃,沙拉菜OK新鮮,仲有三種汁,千島汁正常無特別,法式汁唔太濃幾好,油醋汁唔太酸OK餐湯: 忌廉蘑菇湯忌廉蘑菇湯一D都唔稀, 唔錯,如果蘑菇味濃D更好. 蒜蓉多士真係好脆好香,一定係即焗,仲熱烘烘.仲可以加添前菜:香煎鵝鴨肝燴焦糖蘋果,香煎北海道帶子鴨肝無落粉去煎,好香,鴨味好濃,鴨肝又夠厚, 超

,即刻點埋, 刑左(自己覺得,哈哈)
我地就點左,
Salad Bar
Salad
餐湯: 忌廉蘑菇湯
忌廉蘑菇湯+蒜蓉多士
前菜:香煎鵝鴨肝燴焦糖蘋果,香煎北海道帶子
鴨肝無落粉去煎,好香,鴨味好濃,鴨肝又夠厚, 超正.
帶子表面煎香,切開帶子,中間仲嫩,9成熟.火侯控制唔錯 Good
前菜:香煎鴨肝
前菜: 香煎北海道帶子
主菜:燒焗紐西蘭羊架配蒜子汁,紅酒燴牛面配忌廉薯蓉
燒焗紐西蘭羊架: 焗嘅時間同火侯好好,入面仲有少少粉紅色.肉質唔韌2贏火侯. 蒜子汁好正,仲令羊架更香
雖然賣相一般, 但呢個紅酒燴牛面就好有驚喜, 嘩,紅酒汁味道好正,略帶少少果甜(應該用左有果味嘅紅酒煮汁), 舊牛面肉汶得好林好入味. 至靚
主菜: 燒焗紐西蘭羊架配蒜子汁
主菜: 紅酒燴牛面配忌廉薯蓉
甜品:法式燉蛋, Tiramisu
蕉糖燉蛋: 蕉糖幾脆,面仲熱,下面燉蛋係凍, 唔太甜,都唔錯
Tiramisu OK, 加$20好抵食
甜品: 法式蕉糖燉蛋
Tiramisu
飲品: 白酒一枝
$180蚊超抵,仲要係酒店法國餐廳開.咁嘅環境,無得輸.
White Wine
埋單:$780加一(信用卡有9折, 唔使過$1000, $800蚊仲有找)

女朋友收埋我送俾佢份禮物,就笑到呢,仲話非常満意今晚安排.

題外話/補充資料: 酒店服務,加埋甜品,5道菜法國晚餐,仲開埋酒,兩個人加埋$800有找.自己諗. 用信用卡有9折
2016-05-28
紀念日