2019-07-17 629 瀏覽
是日是為其中一位阿姨慶祝生日既生日飯,搵左幾間,唔係唔想就有人話唔好食,而重點係想要片皮鴨,阿姨search完就決定試下呢間! 就算book左位都要等,店內都迫既,所以就有種老餐廳既感覺,但又未至於三六九個種. 香港地小人多,自然有磨擦,所以我地都有段小插曲,不過呢到唔講啦!我地叫左一堆野,之後又再加單,overall都係好食既,我盡量講下啦,因為真係叫左幾多野下XD北京填鴨 $308好似話要訂,我地訂左一隻! 我唔食既,俾唔到comment, 不過我公公就密密食,應該食左一碟(一碟半隻,分兩碟上)有多,咁我估難食極有限.砂鍋雲吞雞 $138我地叫半隻雞,都大架唔係雞殼,雲吞就啖啖肉,個湯就正正常常咁,無咩特別, 但咁既價錢咁大煲,CP值都高!千層醬豬耳 $72我都真係幾多野唔食,所以唔知,但望上去都撈得好混,好似都唔錯拍黃瓜 $52呢個... er... 唔知點解我1食到好大陣鮮露既味,which係唔應該係呢味餸到出現既,或者係我平時食既,整既都唔正宗雞絲粉皮 $62個麻醬好深色,怪怪的,但食落又ok喎! 佢個量以小食黎講都比正常偏多四喜烤麩 $62比起烤麩,我更鍾意冰豆腐,而且叫左

北京填鴨 $308

砂鍋雲吞雞 $138

千層醬豬耳 $72

拍黃瓜 $52

雞絲粉皮 $62

四喜烤麩 $62
比起烤麩,我更鍾意冰豆腐,而且叫左好多餸,所以我放棄左呢碟,不過佢銷程係我地要枱黎講好似都幾慢下

酸辣湯 $64
64蚊黎講好抵,但呢兜唔知係咪將醋變左胡椒,我飲到胡椒咪多過酸味,但呢隻顏色,呢個質感又唔係胡椒豬肚湯,我唔係好知自己飲緊咩,雖然我好鍾意胡椒陣味XD

回鍋肉 $78
肉同油絕對唔係我杯茶,所以我都無
食,不過阿姨地話都好好食

黃金南瓜 $78
呢個係陪我另一個阿姨食既,佢其貌不揚,無平時既粒粒黃金,但係個咪係好食既,我有理由懷疑佢係用咸蛋黃醬就咁炒而非碎上

京式炸醬麵 $44
呢個價,呢個size,旺區食lunch都唔得啦,佢仲要唔係稀既,撈起都掛汁,唔錯唔錯

蔥油海蜇 $64
呢個好食,但我嫌佢太多芽菜太少海蜇囉XD

五香牛肉麵 $44
我已經食唔落,所以無試

脆椒香雞 $78
同上,食唔落

白菜豬肉煎餃(10隻) $42+5
呢個飽都要食XD 煎出黎好香,爆肉汁,好好味

上湯雲吞(10隻) $42
我唔知係因為已飽飽定點,我覺得佢個餡同砂鍋雲吞雞個雲吞唔同,呢個好肉感,無菜去平衡番,唔多like

另外仲有叫飯同啤酒,同加摩摩皮,平均每人都係$150左右,咁多野食,抵啦!

2019-07-06
生日