2019-02-24
今日中午時間同屋企人去咗藍地豫豐花園地下嘅一間日本餐廳「小豆町」,門口望落去都幾大間㗎!入到去環境比較暗,非常之適合三五知己傾計聚會,如果一個人嚟嘅話亦都可以選擇坐Bar枱,望住壽司師傅整壽司。餐廳內仲有一部大電視,一路播緊一啲日本飲食節目,望到都流晒口水!一入到黎佢就每人俾咗一客餐前小食,係牛𦟌蘿蔔粒,牛𦟌非常軟熟~而中午時間呢度會有lunch set,我哋就試咗一個海膽蟹蓋迷你丼,佢嘅蟹膏鋪滿晒成個蟹蓋,估計佢係用火槍燒過嚟嘅,所以識落會有啲香口嘅味道!每份午市套餐仲會配埋麵豉湯同餐飲添!除此之外,仲可以加配小食,可以喺A類嘅小食揀一款,同埋B類嘅小食揀一款,我哋就叫咗芝麻雞翼,仲有三件三文魚刺身。小食方面我哋就叫咗一客蟹子沙律,呢個沙律好有驚喜,因為佢嘅青瓜絲切得好幼,而且蟹柳嘅份量亦都好足夠,每一啖食落去青瓜絲、蟹柳同埋蟹子嘅份量係恰到好處,唔會淨係好似食緊青瓜絲!因為屋企人好鍾意食魚類,所以我哋仲叫咗一客燒油甘魚鮫,呢個相對上就一般,冇咩太大驚喜!我哋仲叫咗一個野菜牛肉鍋,仲可以加兩蚊轉泡菜汁湯底。黎到日本餐廳當然唔少得食壽司啦,所以我哋都叫咗幾款壽司,分別有最常見嘅三文魚壽
每份午市套餐仲會配埋麵豉湯同餐飲添!
我哋仲叫咗一個野菜牛肉鍋,仲可以加兩蚊轉泡菜汁湯底。
黎到日本餐廳當然唔少得食壽司啦,所以我哋都叫咗幾款壽司,分別有最常見嘅三文魚壽司、鰻魚壽司、帶子壽司同埋花之戀~非常抵讚嘅就係呢度嘅壽司飯唔會太大舊,唔會比飯嘅份量遮蓋左刺身嘅味道!呢幾款壽司當中最好味嘅就係鰻魚壽司,因為非常之軟熟,而且食落唔會有骨!
總結來講,呢間日本餐廳雖然位置比較偏僻,但係佢嘅價格都好親民,我哋三個人呢餐一共食左$500,可以再黎~