2017-12-28 2872 瀏覽
星期日,阿媽話唔煮飯,想出街食,於是,一行四人來到這間酒家晚飯。坐低之後,一起睇菜牌,研究食咩好。“晚飯三大皇牌”,還是 “抵食孖寶” 好呢? 阿媽話要食片皮鴨,而老豆就話想食魚喎,我就話,食咩都無所謂,最緊要食得晒,唔好做大嘥鬼。卒之,都是由老豆話事,點了一個 “晚飯三大皇牌” 之北京片皮鴨 $128 (兩食)、一份 “生劏大龍躉兩味” $298和一個乾燒伊麵 $70。 由於食客多,侍應哥哥忙於招呼,故此,不得不手起刀落,快速地把一隻北京烤鴨片成一碟鴨肉,然後,立即把鴨殼拿回廚炮製另一道菜。 侍應哥哥果然有一手,鴨肉件件切得大小適中,啱晒用來包住食。鴨皮薄、甘香,鴨肉肥而不膩。不久,侍應哥哥就拿來一碟 “涼瓜炆鴨件”。比例上,涼瓜似乎少了一點,但鴨件和涼瓜都炆得夠林,易入口。“金蒜蒸頭腩” 和 “翡翠炒球” 分別登場。“金蒜蒸頭腩” 蒸得時間啱啱好,梗梗熟,又滑。“翡翠炒球” 炒得有鑊氣、夠火喉、啖啖肉。接著,乾燒伊麵都來了,大大碟,味道適中。最後,侍應哥哥還送我們每人一碗紅豆沙。今餐夠晒飽,抵食!

坐低之後,一起睇菜牌,研究食咩好。

北京片皮鴨

涼瓜炆鴨件

“金蒜蒸頭腩” 和 “翡翠炒球” 分別登場。

“金蒜蒸頭腩” 蒸得時間啱啱好,梗梗熟,又滑。

金蒜蒸頭腩

“翡翠炒球” 炒得有鑊氣、夠火喉、啖啖肉。

翡翠炒球

接著,乾燒伊麵都來了,大大碟,味道適中。
乾燒伊麵

最後,侍應哥哥還送我們每人一碗紅豆沙。今餐夠晒飽,抵食!
金蒜蒸頭腩
翡翠炒球