2018-05-24
同朋友喺銅鑼灣行街行到晚飯時間,佢話知道皇室堡地牢有間食東南亞菜的餐廳唔錯於是就帶左我去食。餐廳果然好多客。朋友推介下我哋叫左呢幾樣食物、軟殼蟹米紙卷6件($68)、招牌無骨海南鷄飯($80)、檳城炒貴刁($76)、香芒椰汁糯米飯($48)。上菜速度好快,唔洗幾分鐘餐廳已經送上軟殼蟹米紙卷,咁啱適合做餐前小食,除左軟殼蟹好鬆化外,米紙入面的菜、彩椒、芒果同牛油果都好新鮮,彩色繽紛,好食得嚟顏色亦好吸引。招牌無骨海南鷄飯,雖然飯量稍為少左D,不過鷄肉食落嫩滑好有鷄味,配埋兩種醬汁,夠晒好味,唔怪得望落去有咁多枱客都有叫嚟食。檳城炒貴刁($76),配料有蝦、青口、魷魚、魚片等,味道咸甜中帶辣,炒得都夠火喉,又唔油膩,好惹味!香芒椰汁糯米飯,糯米飯有香濃糯米味,口感軟身得嚟唔會太幾腍或太黏,配埋香滑嘅椰汁同新鮮嘅芒果,呢餐品嚐咁多東南亞美食,埋單都唔洗$300, 無得輸!
餐廳果然好多客。
呢餐品嚐咁多東南亞美食,埋單都唔洗$300, 無得輸!